gemeenteraadsverkiezingen

Partij Artikel 1 van Sylvana Simons wil in Amsterdamse gemeenteraad

Sylvana Simons wil met haar politieke partij Artikel 1 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Op 15 mei stemmen de leden hierover tijdens een vergadering. Dan wordt ook een bestuur gekozen.

Volgens Ian van der Kooye, woordvoerder van Simons, is deelname aan de Amsterdamse politiek een logische stap voor Artikel 1. „Ik heb nog van niemand gehoord dat dit een slecht idee is”, zegt hij. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart volgend jaar.

Mocht Artikel 1 meedoen, dan zal Simons zelf niet op de kandidatenlijst staan. Dan kan niet, omdat ze in Ouder-Amstel woont en niet in Amsterdam. Maar daarnaast is de gemeentepolitiek „voor haar nu niet boeiend”, zegt Van der Kooye.

De door Simons nieuw opgerichte partij Artikel 1 haalde tijdens de Tweede Kamerverkiezingen geen zetel. Maar in Amsterdam deed de partij het goed. De partij werd landelijk in zestien stembureaus de grootste; die stonden allemaal in Zuidoost. In die zin deed de partij van Simons het beter dan de PvdA, die landelijk maar in elf stembureaus de grootste werd (waarvan er zeven in Zuidoost stonden).

Artikel 1 kreeg in Amsterdam 11.424 stemmen; 2,5 procent van het totaal. Ter vergelijking: het CDA kreeg 3 procent van de Amsterdamse stemmen en de PvdA 8,4 procent.

Deze uitslag is volgens Van der Kooye een teken dat de hoofdstad behoefte heeft aan Artikel 1. „Amsterdam is een stad van inclusiviteit. Hier vind je geen rechtse partijen als Leefbaar Rotterdam of de PVV.” Die „uitzonderlijk linkse cultuur ” past volgens Van der Kooye bij de boodschap van Artikel 1: iedereen is welkom.

Van de Amsterdamse stemmen voor Artikel 1 ging maar liefst 92 procent naar Simons persoonlijk. Is de partij zonder haar wel populair? „Mensen begrijpen steeds beter waar wij als partij voor staan”, denkt Van der Kooye. Wie wel op de kandidatenlijst zouden komen, is nog niet bekend.