Brieven

Een structurele fout in het moderne boek

Brief

In de recensie van The Book, (Eerste gedrukte bijbel was de iPhone van de 15de eeuw, Wetenschap, 29 april) wordt een structurele fout van alle hedendaagse boeken over het hoofd gezien, die het lezen nodeloos vertraagt of belemmert.

Wie van de linker (evengenummerde) pagina naar de rechter (oneven) pagina gaat, kan beide pagina’s in het gezichtsveld houden en doorlopende zinnen of alinea’s verbonden houden. Wie dan omslaat verliest de voorgaande pagina uit het oog en moet soms even terugkijken hoe die gebroken zin ook al weer begon. Dit verhelpen door links en rechts, even en oneven, in het gezichtsveld te verwisselen (pagina’s niet 1,2|3,4|5,6|… maar 2,1|4,3|6,5|.. .) vervangt het ene probleem door het andere. Ik heb een oplossing gevonden (en in een zelfgemaakt boekje toegepast) met een ‘achteruitleesboek’. Daarin begin je in wat we nu de laatste pagina noemen en sla je linksom om (…..|5,6|3,4|1,2|. Hierbij lees je pagina’s 1 en 2 in normale volgorde, slaat dan links om en kan halverwege een blik blijven werpen op p.2 terwijl p.3 in beeld komt, gevolgd rechts door p.4. Met de boekrug niet links maar rechts begin je dan voor je gevoel gewoon bij de bovenste pagina. Welke uitgever durft dit commercieel te proberen?