Opinie

‘Behoud pand 1e Middellandstraat voor de wijk’

Stelling Verkoop aan een projectontwikkelaar die er een zorgcentrum met apotheek wil vestigen, stuit op bezwaren.

De gemeente verkoopt het grote, wit met groene bladeren beschilderde pand aan de 1e Middellandstraat aan een projectontwikkelaar. Die wil er een zorgcentrum met apotheek in vestigen. „Slecht plan” zegt gemeenteraadslid Querien Velter van de SP. Investeer liever in de duurzame bedrijfjes die er nu in zitten, vindt zij. De eigenaren daarvan staken er namelijk veel tijd en geld in en knapten het na jaren van leegstand op. Ook zit er een buurthuis in. De stelling is: ‘Behoud het pand voor de wijk.’

Querien Velter, SP-raadslid: „In de commissie die de koper selecteerde zaten drie ambtenaren, een lid van de gebiedscommissie en een vertegenwoordiger van een woningcorporatie. De ambtenaren gaven de doorslag: zij wilden het verkopen aan de projectontwikkelaar. Die deed een bod van zeven ton. Dat kunnen de huidige huurders nooit opbrengen. Vraag is of dat zo erg is als je kijkt naar hun invloed op de ontwikkeling van de wijk. Die vinden wij positief en willen we houden.”

Marieke Hillen, buurthuis Wijkpaleis: „De gemeenteambtenaren hebben het belang van het pand voor de bewoners van Middelland niet meegewogen. Dat vinden ze ingewikkeld. Terwijl ze dat wel zouden moeten doen. Wat mij betreft mag de verkoopprocedure daarom opnieuw. Dit is een achterstandswijk, dat is belangrijk.”

Amelie Veenstra, directeur ondernemersnetwerk Impact Hub: „De ambtenaren zeggen dat een zorginstelling en apotheek meer bezoekers naar de wijk trekken dan de honderd bedrijfjes die er nu inzitten. Dat kan waar zijn. Maar dat wil niet zeggen dat die bezoekers meer geld uitgeven in de wijk waardoor er bijvoorbeeld meer winkels komen. Terwijl dat is wat de gemeente wil. Nu zitten er ondernemers met goedlopende bedrijven die investeren in duurzame energie. Die moeten er dan allemaal uit. Als ze mogen blijven, gaan ze ook investeren in de wijk. Dat willen ze nu ook al. Alleen hebben ze de stap niet gezet, omdat ze het risico lopen dat ze moeten verhuizen naar een andere buurt. Of Middelland erop vooruitgaat met een zorgcentrum, vraag ik me af. Het is helemaal niet zeker dat die projectontwikkelaar zijn beloftes waarmaakt.”

Wethouder Ronald Schneider van Bouwen en Wonen (Leefbaar), via zijn woordvoerder: „Voor de raadsvergadering van 11 mei neemt de gemeente geen onomkeerbare stappen. Dus het koopcontract is nog niet getekend.”