Een koetsje en napoleontische kostuums

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week: een koetsje en napoleontische kostuums.

Ster Als René Slierendrecht (56) ’s ochtends zijn kapperszaak in Den Haag instapt, gaat de spot aan. „De hele dag knip, en ren, en praat ik door.” Hij is een ster. Maar als hij thuis is, staat hij liever in de coulissen. Dan is zijn rijkelijk gedecoreerde huis „geïnspireerd op Franse kastelen en chateaus uit de 18e eeuw” de ster.

Geen bezoek Op vakantie gaat Slierendrecht zelden. Maar met zijn napoleontische kostuums, „haute couture uit de eerste Empireperiode”, en statige portretten om zich heen haalt hij „de hele wereld naar zich toe”. Niet de bewoonde wereld, bezoekers zijn met zo’n interieur lastig. „Die gaan op de stoelen zitten en met schoenen op het peperdure kleed staan.” Om die reden heeft hij een touwtje over zijn favoriete antieke stoel gespannen.

Koetsje Of hij zichzelf wel eens in de draagkoets laat tillen? Natuurlijk niet. „Die was bestemd voor dames die niet met hun schoenen door de modder willen stappen.” Het was wél Slierendrechts enige eis aan het huis: het koetsje moest door de deur passen. Dat zijn verzameling pakken, „nee, die draag ik ook niet” er ook in pasten, was mooi meegenomen. Net als de „orangerie-achtige” serre en de plafonds vol ornamenten. De muren, het hemelbed en de gordijnen van de slaapkamer achter de schuifdeuren zijn bedekt met rood-wit toile de jouy.

Meenemen bij brand? „Niks. Ik laat de hele shitzooi affikken. Ik heb nog genoeg ideeën om 3 à 4 huizen in te richten.”

Van IKEA? „Ik heb een klant die directeur is van IKEA.”