Van der Laan: Huldiging Ajax kan op Museumplein

De burgemeester wil met dat besluit het goede gedrag van Ajax-supporters belonen.

Foto: Rick Nederstigt/ANP

Als Ajax later deze maand de Europa League wint, mag de huldiging op het Museumplein plaatsvinden. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag tegen AT5.

Ajax werd voor het laatst gehuldigd op het Museumplein na het landskampioenschap in 2011. Toen werd voor 400.000 euro schade aangericht bij het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum. Ook raakten 160 mensen gewond door verdrukking of kregen zij snijwonden door gebroken glas. De gemeente Amsterdam besloot daarna huldigingen van de voetbalclub niet meer op het plein te houden, maar op een parkeerplaats bij de Arena in Amsterdam Zuidoost.

Lees ook: ‘Ajax nooit meer huldigen op Museumplein’

Goed gedrag

Volgens de burgemeester gedragen de supporters van Ajax zich de afgelopen jaren goed en wil hij ze daarvoor belonen. Daarnaast maakt een viering op het Museumplein midden in Amsterdam “het toch meer tot een gebeurtenis voor de hele stad”.

Mocht Ajax de Europa League winnen, dan mag de wedstrijd op de finaledag, woensdag 24 mei, worden uitgezonden op grote schermen op het plein. Donderdag zouden dan de spelers komen voor de huldiging.

Het besluit is nog niet “honderd procent rond”, zegt Van der Laan tegen AT5. “Men moet het wel verdienen, dus het moet goed blijven gaan.”

Veiligheidsrisico’s

Politie en veiligheidsdeskundigen vonden eerder dat de Arena en omgeving beter geschikt zijn voor de huldiging. Zij stelden kort na de huldiging in 2011 dat het Museumplein “veiligheidsrisico’s” met zich meebrengt, door de dichte bebouwing om het plein.