Turkse rechter handhaaft blokkade Wikipedia

Zaterdag blokkeerde Turkije de site, omdat deze het land gelijk zou stellen met terroristische organisaties.

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales noemde de toegang tot informatie een "fundamenteel mensenrecht".
Wikipedia-oprichter Jimmy Wales noemde de toegang tot informatie een "fundamenteel mensenrecht". Foto Eric Risberg/AP

Een rechtbank in Turkije heeft een verzoek tot het opheffen van een blokkade van internetencyclopedie Wikipedia afgewezen. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu vrijdag. Volgens de rechtbank is de vrijheid van meningsuiting een fundamenteel recht, maar kan het aan banden worden gelegd als er een “noodzaak tot regulering” is.

Het ministerie van Transport en Communicatie bevestigde zaterdag dat Wikipedia niet langer toegankelijk is in het land, omdat de overheid eerst wil dat bepaalde pagina’s over Turkije worden verwijderd. Wikipedia zou Turkije onder meer “gelijkstellen met verschillende terroristische groeperingen”.

Volgens critici van de Turkse regering zou het Wikipedia-verbod mede te maken hebben met de profielpagina van president Erdogan. Hierop wordt het referendum van afgelopen maand, waarmee Erdogan met een grondwetswijziging meer macht naar zich toetrok, bekritiseerd.

De Wikimedia Foundation, waar Wikipedia onder valt, ging dinsdag tegen het besluit in beroep, maar zonder succes, blijkt nu. De Turkse autoriteiten lieten weten dat de blokkade van kracht blijft zolang de ongewenste pagina’s niet worden verwijderd.

Lees ook: Blokkade Wikipedia en datingshows in Turkije

Mensenrecht

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales noemde in een reactie op de blokkade de toegang tot informatie “een fundamenteel mensenrecht”. Hij liet weten “altijd aan de zijde van het Turkse volk te staan” om dat recht te verdedigen.

Twitter avatar jimmy_wales Jimmy Wales Access to information is a fundamental human right. Turkish people I will always stand with you to fight for this… https://t.co/zUTbs6aiAE

Niet voor het eerst worden bepaalde intersites door de Turkse overheid geblokkeerd: zowel na de mislukte coup van afgelopen juli als na meerdere terreuraanslagen in Turkije waren sociale media als Facebook en Twitter niet toegankelijk.