Turkije ontslaat honderd rechters en aanklagers

Het is de derde grote zuivering van de ambtenarij sinds president Erdogan vorige maand meer macht naar zich toetrok.

De Turkse president Erdogan.
De Turkse president Erdogan. Foto Ozan Kose/AFP

Turkije heeft 107 rechters en aanklagers uit hun functie ontheven omdat zij betrokken zouden zijn geweest bij de mislukte staatsgreep van vorig jaar juli. Dat meldt de Turkse staatstelevisie vrijdag volgens Reuters. Ook is er een arrestatiebevel tegen hen uitgevaardigd.

Het gaat om de derde grote zuivering van de ambtenarij sinds president Erdogan vorige maand dankzij een referendum over een grondwetswijziging meer macht naar zich toetrok. In totaal zijn er nu zo’n 145.000 ambtenaren, academici en beveiligingsmensen ontslagen vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de coup. Voor rechters en aanklagers ligt dit aantal op 4.238. Duizenden, onder wie veel politieagenten, werden geschorst. Bovendien werden meer dan 40.000 mensen gearresteerd.

Lees ook: Binnenkort is Erdogans eigen coup voltooid

Afgelopen zaterdag werden nog bijna vierduizend ambtenaren en medewerkers van het leger ontslagen, omdat zij een bedreiging zouden zijn voor de nationale veiligheid.

De Turkse regering houdt geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de staatsgreep. Gülen ontkent iets met de coup te maken te hebben en verblijft momenteel in de Verenigde Staten. Turkije heeft de VS om zijn uitlevering gevraagd, maar de Amerikanen werken hier niet aan mee omdat ze bewijs willen voor de betrokkenheid van Gülen bij de coup.