Republikeins succes met aannemen ‘Trumpcare’-wet

Vervanging Obamacare De zorgwet van Donald Trump is door het Huis van Afgevaardigden, een zege voor de Republikeinen. De Senaat is nog een obstakel.

President Trump viert de zege rond de zorgwet met Republikeinse Congresleden, onder wie voorzitter Paul Ryan (midden).
President Trump viert de zege rond de zorgwet met Republikeinse Congresleden, onder wie voorzitter Paul Ryan (midden). Foto Carlos Barria/Reuters

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met een nieuwe zorgwet ter vervanging van ‘Obamacare’ – een politieke overwinning voor de Republikeinen en president Donald Trump en een stap op weg naar afschaffing van de zorgwet van zijn voorganger.

Leden van het Huis gaven met een krappe meerderheid van 217 stemmen hun goedkeuring aan de American Health Care Act, een plan ter vervanging van Obama’s Affordable Care Act. Alle 193 Democraten stemden tegen, samen met 20 Republikeinen.

Trump, die tijdens zijn campagne heeft beloofd Obamacare af te schaffen, zei tijdens een triomfantelijke bijeenkomst met Republikeinen in de tuin van het Witte Huis dat de zorgwet van zijn voorganger „dood” is. Het nieuwe plan, dat bekend staat als ‘Trumpcare’, zal volgens hem leiden tot „geweldige zorg”.

Zover is het voorlopig nog niet, want het Republikeinse zorgplan heeft nog een moeizame weg af te leggen in het Congres. Het gaat nu naar de Senaat, waar de Republikeinen een krappe meerderheid hebben. Republikeinse senatoren zijn kritisch over het plan in zijn huidige vorm en zijn van plan de wet te herschrijven. Dan moet het voorstel terug naar het Huis, waar steun voor een herschreven versie kan verdampen.

Niettemin is de goedkeuring door het Huis van Afgevaardigden een belangrijke zege voor de Republikeinen, nadat een poging in maart onverwachts stuk liep op onderlinge onenigheid. Gematigde Republikeinen vonden toen dat het alternatieve plan te ver ging bij de afschaffing van delen van Obamacare, dat populair is bij veel kiezers. Conservatieve Republikeinen vonden juist dat er te veel elementen van Obamacare bewaard bleven. De geamendeerde versie van ‘Trumpcare’ die nu is goedgekeurd kwam tegemoet aan die zorgen.

Democraten, die goedkeuring van ‘Trumpcare’ probeerden af te wenden, hadden felle kritiek op de haast waarmee het nieuwe voorstel is aangenomen. Het is niet doorgerekend door de rekenkamer van het Congres. Bij de vorige poging werd geraamd dat 24 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering zouden verliezen. Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis, voorspelde dat kiezers de uiteindelijke afschaffing van Obamacare Republikeinse Congresleden zwaar zullen aanrekenen. Volgens haar wordt arme Amerikanen toegang tot betaalbare zorg ontnomen.

Een groot aantal medische organisaties in de Verenigde Staten, waaronder de American Heart Association, de American Lung Association en de Cancer Society, hebben zich uitgesproken tegen ‘Trumpcare’.