Republikeins succes met aannemen ‘Trumpcare’-wet

EXIT Obamacare

De zorgwet van Trump is erdoor in het Huis van Afgevaardigden, maar de Senaat is nog een obstakel.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met een nieuwe zorgwet ter vervanging van ‘Obamacare’ – een politieke overwinning voor de Republikeinen en president Donald Trump.

Leden van het Huis gaven met een krappe meerderheid van 217 stemmen hun goedkeuring aan de zogeheten American Health Care Act, een plan ter vervanging van de zorgwet van president Barack Obama. Alle 193 Democraten stemden tegen, samen met 20 Republikeinen.

Goedkeuring van de Republikeinse zorgwet door het Huis van Afgevaardigden is een grote stap op weg naar afschaffing van Obamacare, het belangrijkste binnenlandse initiatief van Obama. Het nieuwe plan, dat bekendstaat als ‘Trumpcare’, gaat nu naar de Senaat. Naar verwachting heeft het nog een moeizame weg af te leggen voordat het definitief wordt aangenomen. Er is nu geen meerderheid in de Senaat.

Niettemin is de goedkeuring door het Huis van Afgevaardigden een grote zege voor de Republikeinen, nadat een poging in maart onverwachts ten onder ging aan onderlinge onenigheid. Gematigde Republikeinen vonden toen dat het alternatieve plan te ver ging bij de afschaffing van delen van Obamacare, dat populair is onder vele kiezers. Conservatieve Republikeinen vonden juist dat er te veel aspecten van Obamacare bewaard bleven in de nieuwe zorgwet. Een geamendeerde versie van ‘Trumpcare’ kwam tegemoet aan die zorgen.

Trump, die tijdens zijn campagne heeft beloofd Obamacare af te schaffen, schreef op Twitter dat de zorgwet van zijn voorganger „dood” is, en dat het nieuwe plan zal leiden tot „geweldige zorg”.

Democraten hadden kritiek op de haast waarmee het wetsvoorstel werd aangenomen. Het is niet doorgerekend door de rekenkamer van het Congres. Bij de vorige poging werd geraamd dat 24 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering zouden verliezen. Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, voorspelde dat kiezers de afschaffing Republikeinse Congresleden zwaar zullen aanrekenen.

    • Frank Kuin