Radio

Toezichthouder ACM start onderzoek naar radiomarkt

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat een verkennend onderzoek doen naar de radiomarkt in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van de toezichthouder. Het onderzoek volgt op de fusie van de radiostations van Telegraaf Media Groep (TMG) en Talpa, eind 2016. Een woordvoerder van de ACM zegt dat in het verkennend onderzoek de „dynamiek van de markt” wordt onderzocht. De toezichthouder heeft al enkele betrokkenen gesproken. De ACM ziet erop toe dat er geen ongewenste kartelvorming ontstaat op de Nederlandse markt.

De verhoudingen in de Nederlandse radiomarkt zijn sinds oktober 2016 veranderd. TMG bracht zijn stations Sky Radio en Radio Veronica onder bij Talpa, het bedrijf van John de Mol. Talpa was al eigenaar van Radio 538 en Radio 10. In ruil kreeg TMG een belang van circa een kwart in Talpa Radio.

Met deze samenwerking heeft het fusiebedrijf ruim 38 procent van de markt in handen. De NPO is de andere grote speler, met 28 procent. Het overige deel bestaat uit kleinere stations, waaronder Q-music (de Persgroep). Topman Van Thillo had kritiek op de fusie van TMG en Talpa. Hij vreest voor de concurrentiepositie van Q-Music. De blokvorming is ook nadelig voor adverteerders; zij hebben minder keus.