Pöstlberger verrassende winnaar eerste Giro-etappe

Eerste etappe Op Sardinië was de Oostenrijker na de 206 kilometer van Alghero naar Olbia de snelste in de eindsprint.

Lukas Pöstlberger van Bora.
Lukas Pöstlberger van Bora. Foto Luk Benies/AFP

Lukas Pöstlberger (Bora) heeft dit jaar verrassend de eerste etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Op Sardinië was de Oostenrijker na de 206 kilometer van Alghero naar Olbia de snelste in de eindsprint.

De etappe begon rustig en een zestal renners maakte daar gebruik van: Teklehaimanot (Dimension Data), Benedetti (Bora), Zhupa (Wilier-Selle Italia), Bialoblocki (CCC-Sprandi-Polkowice), Broett (Gazprom-Rusvelo) en Maestri (Bardiani) pakten uiteindelijk een kleine 7 minuten op het peloten. De Italiaan Maestri was de eerste die door het peloton werd ingerekend, waardoor 100 kilometer voor de finish vijf renners nog 3 minuten voorsprong hadden op het peloton. Op 24 kilometer van de streep moest ook Bialoblocki lossen, waarna Benedetti er in zijn eentje vandoor ging en op laatste klim, de San Pantaleo, de blauwe bergtrui veiligstelde.

Op 3 kilometer voor de finish werd de kopgroep dan toch ingerekend door het peloton. Sprinters als André Greipel maakten zich vervolgens op voor een massasprint, maar Pöstlberger trok de sprint aan en werd verrassend genoeg niet meer ingehaald.

Minuut stilte

De honderdste Giro werd voorafgegaan door een minuut stilte voor Astana-renner Michele Scarponi, die vorige maand verongelukte. De Italiaanse ploeg rijdt de ronde uit eerbetoon met één renner minder dan de overige ploegen.

De Nederlandse klassementsrenners Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo), Bauke Mollema (Trek) en Tom Dumoulin (Sunweb) hopen een kans te maken op een podiumplaats. Hun belangrijkste concurrenten zijn de Italiaan Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) en de Colombiaan Nairo Quintana (Movistar). Kruijswijk verspeelde in de eerste etappe overigens meteen dertien seconden op zijn concurrenten: hij verloor net voor de veilige 3 kilometer van de streep tijd door oponthoud.