NAM in hoger beroep tegen aansprakelijkheid

De rechter bepaalde op 1 maart dat de NAM schadevergoedingen moet betalen voor immateriële schade zoals stress en misgelopen woongenot.

Foto Remko de Waal / ANP

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dat de gaswinner aansprakelijk is voor immateriële schade door aardbevingen, zoals aangetast woongenot en psychisch leed. Dat laat de NAM vrijdag in een verklaring weten.

De NAM, een joint venture van Shell en ExxonMobil, schrijft in het bericht het “principieel niet eens te zijn” met de uitspraak van de rechter. De NAM schrijft in hoger beroep te gaan “niet omdat we onze aansprakelijkheid in alle gevallen betwisten”, maar omdat de NAM graag meer duidelijkheid ziet op basis waarvan de schadevergoeding moet worden bepaald. De NAM wil bijvoorbeeld weten waar een aanspraak tot schadevergoeding aan moet voldoen.

Lees ook: Vijf vragen over schadevergoedingen in Groningen

Principe-uitspraak

De rechter bepaalde op 1 maart in een principe-uitspraak dat de NAM gedupeerden van de Groningse gasbevingen een vergoedingen moet betalen voor immateriële schade. Om de hoogte van de schadevergoeding vast te stellen, moeten de 127 gedupeerden die de zaak hadden aangespannen met de NAM om tafel om op basis van persoonlijke omstandigheden de hoogte vast te stellen. Loopt dit gesprek op niets uit, dan kunnen de gedupeerden een zogenoemde schadestaatprocedure voeren.

Reactie

Het Groninger Gasberaad, een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties in het aardbevingsgebied, zegt in een reactie tegen NRC teleurgesteld te zijn met de beslissing van de NAM. “We hadden het wel verwacht maar hoopten toch dat ze niet in hoger beroep zouden gaan”, zegt Susan Top van de belangenvereniging.

“De NAM is eindeloos aan het traineren in plaats van de mensen helpen. In mijn optiek ligt er een heldere uitspraak van de rechter maar dan nog kan de NAM zijn verlies niet nemen.”

Ook de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) die het aardbevingsdossier beheert, reageert op Twitter kritisch. Hij schrijft:

Waardedaling

De rechter oordeelde in september 2015 dat de NAM alle huiseigenaren in het gasbevingsgebied moet compenseren voor waardedaling van hun huis, ongeacht of hun woning verkocht is of niet. De NAM ging hiertegen in hoger beroep.

Lees ook: Hof: OM moet strafrechtelijk onderzoek doen naar NAM

Eind april bepaalde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat het Openbaar Ministerie toch een strafrechtelijk onderzoek moet instellen naar de vraag of bewoners van beschadigde huizen in levensgevaar zijn gebracht door de gasboringen in Groningen. Volgens het Hof zijn er aanwijzingen dat de schade aan woningen er mogelijk voor heeft gezorgd dat er sprake was van levensgevaar.