‘Man jihadiste leeft nog’

Opgedoken video

Ibrahim I., de echtgenoot van IS-terugkeerder Laura H., is mogelijk nog in leven. Op een filmpje dat donderdag is opgedoken en in het bezit is van NRC, wordt hij door zijn familie herkend. Op de video is te zien hoe een man met een baard, mogelijk Ibrahim I. (28), door gewapende mannen wordt vastgehouden en geschopt. Het zouden beelden zijn van I.’s arrestatie in de Iraakse stad Mosul eerder deze week.

Ibrahims zus zegt haar broer daarin te herkennen, maar nog geen definitieve bevestiging te hebben. „We hebben sinds juli 2016 niets meer van hem gehoord en ook nu nog geen contact kunnen leggen”, zegt zij. „We hopen natuurlijk dat hij het echt is.” Zijn familie heeft contact gezocht met de militie die I. zou hebben gearresteerd.

Trouw meldt dat I.’s identiteit is bevestigd door de Iraakse journalist Amer al-Wa’elly. Die zou kans hebben gehad om met de arrestant te spreken. I. zou zijn opgepakt na een gevecht tussen een Iraakse militie en strijders van IS.

Ibrahim I. is een in Duitsland geboren Nederlander met Palestijnse wortels. Zijn naam staat op de nationale terrorismelijst.