JC Schaal voortaan in stadion landskampioen

De Johan Cruijff Schaal, de officiële opening van het voetbalseizoen, werd altijd in de Amsterdam Arena gespeeld, maar dat verandert nu.

De Johan Cruijff Schaal in 2015.
De Johan Cruijff Schaal in 2015. Foto Remko de Waal/ANP

De KNVB heeft besloten opzet van de Johan Cruijff Schaal, de officiële opening van het nieuwe Nederlandse voetbalseizoen, te veranderen. Voortaan zal de Nederlandse supercup tussen de bekerwinnaar en de kampioen van de Eredivisie in het thuisstadion van laatstgenoemde gespeeld worden.

Tot nu toe werd de wedstrijd altijd afgewerkt in de Amsterdam Arena, het stadion van Ajax en de club van Johan Cruijff. Maar net nu is besloten dat stadion naar Cruijff te vernoemen, vindt de KNVB het voortaan een beter idee de landskampioen van het vorige seizoen het thuisvoordeel te gunnen. Daarmee wil de Nederlandse voetbalbond meer aandacht en prestige voor de supercup genereren, aldus operationeel directeur Gijs de Jong:

“We nemen nu het initiatief om de wedstrijd meer te laten leven onder de clubs en supporters, zodat de supercup qua entourage in de buurt komt van de KNVB Bekerfinale. [...] De kampioen van de Eredivisie en zijn supporters krijgen het thuisvoordeel. De verwachting is dat de belangstelling voor de Nederlandse supercup hierdoor toeneemt.”

Lees ook een interview met Henk Markerink, directeur van de Arena: Hoofd en hart in houdgreep bij hernoeming Arena

De Nederlandse supercup wordt sinds 1991 gespeeld en heet sinds 1996 de Johan Cruijff Schaal, naar de beste voetballer die Nederland ooit heeft voortgebracht. Dit seizoen werd hij gewonnen door uittredend landskampioen PSV, dat bekerwinnaar Feyenoord met 1-0 versloeg. Voor komend seizoen is al duidelijk dat bekerwinnaar Vitesse om de schaal zal spelen. Feyenoord kan bij winst komende zondag op Excelsior zich daar bij voegen als landskampioen.