HubbleStrepen tonen randen heelal

Foto Hubble / ESA / NASA

Op een nieuwe foto van onderzoeksproject Frontier kijkt de Hubble-ruimtetelescoop naar de randen van het heelal. Te zien is het cluster Abell 370 dat zich bevindt op 6 miljard lichtjaar van de aarde. De lichtstrepen in dit ‘galaxy cluster’ zijn sterrenstelsels daarachter die op een afstand van 10 tot 13 miljard lichtjaar staan. Het zijn de vervormde afbeeldingen van die sterrenstelsels die de rand van ons heelal markeren. Elk sterrenstelsel bevat honderden miljarden sterren. Hoewel dit fenomeen van de lichtstrepen al voor het eerst in de jaren tachtig is waargenomen en geïnterpreteerd, zijn de opnamen nu gedetailleerder dan ooit. Wat op die manier waarneembaar is, biedt een kijkje in een jong heelal, dat toen nog maar enkele honderden miljoenen jaar oud was.