Campagneteam presidentskandidaat Macron meldt grote hack

Volgens het campagneteam van Macron zijn na een “zeer grote en gecoördineerde” hack gestolen documenten op internet gezet vermengd met nep-documenten.

Emmanuel Macron houdt tijdens de laatste campagnedag op 5 mei 2017 een toespraak in Albi. Foto: Frederic Scheiber/EPA

Het campagneteam van Emmanuel Macron meldt dat de presidentskandidaat slachtoffer is geworden van een “zeer grote en gecoördineerde hack-operatie”. Volgens het team van Macron willen de daders de uitkomst van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zondag beïnvloeden.

Er is zo’n 9 gigabyte aan e-mails, foto’s en andere documenten online gezet op Pastebin, een site waar mensen anoniem documenten kunnen delen, meldt persbureau Reuters. De gebruiker heet EMLEAKS, maar het is nog niet duidelijk wie er achter die gebruikersnaam zit en of de e-mails authentiek zijn.

Een eerste, oppervlakkige blik op de tienduizenden documenten laat zien dat er veel informatie bij zit over normale uitgaven voor een politieke campagne. Pizza’s die zijn besteld, meubilair dat is gehuurd, een fotograaf die is betaald. Daarmee valt niet uit te sluiten dat er voor Macron belastende informatie bij zit.

Campagneverbod

Bovendien is het op de dag voor de verkiezingen verboden nog campagne te voeren. Reacties van de kandidaten op dit nieuws vallen ook onder dit verbod - waardoor Macron in ieder geval niet kan reageren als er een beschuldiging wordt geuit. Franse media zijn wegens dit verbod op politieke uitspraken op verzoek van de Franse kiescommissie terughoudend met het publiceren van informatie hierover. Dit maakt het vrijwel onmogelijk in te schatten of de gelekte documenten invloed zullen hebben op de verkiezingen zondag.

Vrijdagavond reageerde het campagneteam van Macron met een verklaring waarin staat dat tussen de persoonlijke en zakelijke mails van verschillende betrokkenen bij En Marche valse documenten zijn gestopt om twijfel te zaaien.

Ceux qui font circuler ces documents ajoutent à des documents authentiques nombre de faux documents afin de semer le doute et la désinformation.
Intervenant dans la dernière heure de la campagne officielle, cette opération relève manifestement de la déstabilisation démocratique, comme cela s’est déjà vu aux Etats-Unis pendant la dernière campagne présidentielle.

De hack is een poging tot “destabilisering” van de Franse democratie zoals eerder te zien was in de Amerikaanse presidentscampagne, aldus deze verklaring. Al eerder deze campagne klaagde het team van Macron over pogingen om te hacken. Zij wezen daarbij met de beschuldigende vinger naar Rusland. In februari ontkende het Kremlin achter de cyberaanvallen te zitten.

Lees ook: Russische media openen de aanval op EU-gezinde Macron

Geen zorgen

Het campagneteam zegt zich geen zorgen te maken over de inhoud van de nu gestolen documenten. Die zouden slechts de “normale manier waarop een presidentscampagne verloopt” laten zien.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken weigert te reageren op de hack, verwijzend naar de Franse regels die op de dag voor de verkiezingen elk commentaar verbieden dat het verloop van de stembusgang kan beïnvloeden.

“Volgens de wet zijn de campagne-activiteiten om middernacht beëindigd”, liet het ministerie weten.

Kiescommissie bijeen

De commissie die toezicht houdt op de Franse presidentsverkiezingen is zaterdagmorgen in een spoedzitting bijeengekomen vanwege de hack. De kiescommissie riep Franse burgers en media op terughoudend te zijn met het delen en publiceren van details uit de gelekte documenten. Het kan nu de campagne formeel is afgesloten strafbaar zijn te berichten over de inhoud van de documenten. Maar van verschillende kanten is kritiek gekomen op dit verzoek.

Twitter avatar cnccep CNCCEP Communiqué : Suites de l’attaque informatique qu’a subie l’équipe de campagne de M. Macron https://t.co/3h1XDlMgWB

Florian Philippot van het Front National van tegenkandidaat Marine Le Pen tweette dat hij benieuwd is of er in de ‘Macronleaks’ nog informatie staat die onderzoeksjournalisten bewust hebben genegeerd.

Twitter avatar f_philippot Florian Philippot Les #Macronleaks apprendront-ils des choses que le journalisme d’investigation a délibérément tues ? Effrayant ce naufrage démocratique.

Een woordvoerder van Macron noemde de opmerking van Philippot “verachtelijk”.

Partijgenoot Macron overleden

Er was meer slecht nieuws voor Macron zo vlak voor de verkiezingen. Parlementslid Corinne Erhel zakte vrijdagavond in Bretagne elkaar tijdens een campagnetoespraak voor Macron en overleed later in het ziekenhuis.

Erhel was sinds 2007 lid van de Nationale Assemblee, het Franse parlement. Net als Macron was ze eerst lid van de Socialistische Partij, maar ze stapte in december over naar zijn nieuwe beweging ‘En Marche!’

De sociaal-liberaal Emmanuel Macron neemt het zondag op tegen de rechts-populistische Marine Le Pen van Front National. Volgens de laatste peilingen kan Macron rekenen op ruim 60 procent van de stemmen.