Basyl de Groot stopt als zendermanager bij jongerenzender NPO 3FM

Radiozender NPO 3FM moet op zoek naar een nieuwe zendermanager. Huidige zendermanager Basyl de Groot stopt per direct, zo maakte hij donderdag bekend. Jurre Bosman, directeur NPO Radio, zal de functie tijdelijk waarnemen. Op korte termijn zal een nieuwe manager worden gezocht, meldt de NPO.

De Groot werkt sinds 1997 bij de jongerenzender. Vorig jaar juni begon hij er als zendermanager. Toen worstelde de zender ook al met dalende luistercijfers. „We waren onze identiteit, kweekvijver voor jong talent, kwijtgeraakt”, zei De Jong daarover. Hij voerde in een hoog tempo vernieuwingen door. Onder De Groot werd de internetredactie uitgebreid, hij liet de site en app aanpassen en vernieuwde de vormgeving van de zender. Er kwamen nieuwe, jonge dj’s – zo ging YouTuber Kaj van der Ree de vrijdagavondshow maken. En, misschien nog belangrijker voor de luisteraar; De Jong paste de muziekprogrammering aan. Er moest minder muziek van voor de jaren nul op 3FM worden gedraaid. 3FM moest weer doen waar het ooit groot mee geworden was: het draaien van de nieuwste muziek.

Maar die grote vernieuwingen werpen geen vruchten af: de luistercijfers blijven dalen, blijkt uit het Nationaal Luisteronderzoek. Het marktaandeel zakte in februari en maart van 7,1 procent vorig jaar naar 4,8 procent in 2017. Daarmee is de zender het zevende radiostation van het land. Concurrenten 538 en Q-music streefden 3FM de afgelopen jaren voorbij.

Een andere verklaring voor de dalende luisteraars: het vertrek van populaire presentatoren Coen Swijnenberg en Sander Lantinga naar Radio 538, en Gerard Ekdom naar Radio 2. Al bood dat alleen maar kans voor jong talent, verkondigde de voormalige zendermanager Wilbert Mutsaers verschillende keren.

Basyl de Groot gaat andere werkzaamheden bij 3FM verrichten. „Ik ben trots op het nieuwe 3FM dat ik met het team heb neergezet. Met een jonge en getalenteerde club staat er nu een basis waarop doorgebouwd kan worden.”