Asielzoeker: 12 jaar cel na verkrachting in Kampen

Rechtbank

Een 33-jarige Soedanese asielzoeker moet 12 jaar de cel in. Hij ondernam in september 2016 een poging tot doodslag op een 17-jarig meisje in Kampen door haar hoofd onder water te houden en haar te wurgen. Ook verkrachtte hij haar meerdere malen en beroofde hij het meisje.

De straf die de rechter gisteren in Zwolle heeft opgelegd is een jaar hoger dan de eis van de officier van justitie, wegens de grote mate van geweld die is gebruikt en omdat hij een willekeurig slachtoffer koos „Deze gruwelijke daad heeft haar voor het leven getekend. Haar integriteit werd op meest verstrekkende wijze geschonden”, aldus de rechter.

Samuel T. woonde op het moment van zijn daad in Dronten in het asielzoekerscentrum. In de nacht van 3 op 4 september 2016 fietste het slachtoffer langs een benzinestation in Kampen, 15 kilometer verderop. T. trapte haar van haar fiets en verkrachtte haar naast een sloot in het gras. Ook probeerde T. haar te verdrinken en wurgen.

Hij vluchtte daarna en nam daarbij haar telefoon, bankpasjes en identiteitsbewijs mee. De verdachte werd gepakt na een grootschalig onderzoek van de politie. De gestolen telefoon leidde de politie naar het azc.

In de rechtszaal bekende T., nadat er onder meer DNA-bewijs was gepresenteerd, dat hij het meisje heeft verkracht. De poging tot doodslag bekende hij echter niet. T. zegt dat hij dronken was en dat hij niet had gepland iemand te verkrachten. Ook voerde hij aan dat hij lijdt aan een posttraumatische stressstoornis. Dat is volgens de rechter echter geen verzachtende omstandigheid. T. werd ook aangerekend niet direct bekend te hebben en geen verklaring voor zijn daden te hebben gegeven.