5 meiPer heli langs festivals

Foto Bas Czerwinski/ANP Kippa

Rapper Willie Wartaal staat voor de helikopter waarmee zijn groep De Jeugd van Tegenwoordig langs bevrijdingsfestivals trekt. In veertien steden zijn deze 5 mei zulke festivals. Ze worden in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei gehouden, dat ook de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam organiseert. Daar werden donderdag de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ook werd stilgestaan bij Nederlanders die om het leven kwamen bij andere oorlogen of vredesmissies nadien. Bij het Nationaal Monument legden koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans, waarna twee minuten stilte in acht werden genomen. Naast het koningspaar was onder anderen demissionair premier Mark Rutte aanwezig. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hield een toespraak, die met groot applaus werd ontvangen door het publiek.