Verlies Air France-KLM groeit

De luchtvaartmaatschappij wijt de verliezen aan nadelige wisselkoerseffecten die zwaar op de resultaten drukten.

Foto Koen van Weel/ANP

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM kampte dit kwartaal met meer verlies, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die donderdag werden gepresenteerd. Waar het operationeel verlies vorig jaar nog 99 miljoen bedroeg, liep dat dit jaar op tot 143 miljoen euro. Het nettoverlies liep op tot 216 miljoen euro, tegen 155 miljoen euro vorig jaar.

Lees ook: De drie ruzies van Air France-KLM

Vooral Air France dook dieper in de verliezen. Bij het Franse onderdeel van de luchtvaartmaatschappij werd 123 miljoen euro verlies genoteerd, tegen 17 miljoen euro bij KLM. Air France-KLM wijt de verliezen aan nadelige wisselkoerseffecten die zwaar op de resultaten drukten, terwijl wel meer passagiers werden vervoerd en een hogere omzet werd behaald. 72 miljoen van de 143 miljoen aan verliezen werden veroorzaakt door wisselkoerseffecten.

In de eerste drie maanden van 2017 stegen de opbrengsten met 1,9 procent naar 5,7 miljard euro. Het aantal passagiers groeide met 5,2 procent. Ook de vooruitzichten voor 2017 blijven voor de luchtvaartmaatschappij niettemin onzeker. Geopolitieke spanningen alsook fluctuerende brandstofprijzen kunnen veel effect hebben. Het bedrijf rekent voorlopig voor heel 2017 op een lichte daling.