Trump aast met zorgwet op eindelijk een groot succes

Vervanging Obamacare De president oogt de laatste dagen wanhopig. Dat maakt hem gevaarlijk, weet Washington. Trumpcare moet uitkomst bieden.

De frustraties van de Amerikaanse president Donald Trump worden deze week steeds meer zichtbaar.
De frustraties van de Amerikaanse president Donald Trump worden deze week steeds meer zichtbaar. Foto Pete Marovich /EPA

De Amerikaanse president Donald Trump, die de laatste dagen een gefrustreerde indruk maakt, hoopt deze donderdag zijn eerste grote succes in het Congres binnen te halen. Het Huis van Afgevaardigden is van plan te stemmen over de invoering van een nieuw zorgplan. Als de Republikeinen Trump deze keer niet in de steek laten, zoals vorige maand gebeurde, kan Trump voor het eerst laten zien dat hij zijn partij kan verenigen.

Terugdraaien van Obamacare was de grootste Republikeinse belofte van de afgelopen jaren. Ook Trump beloofde het zijn kiezers. Maar Trumps alternatief stuitte op verzet bij de ultraconservatieve vleugel in de partij. Het wetsvoorstel van vorige maand is aangepast om die bezwaren weg te nemen. Zo mogen verzekeraars in sommige gevallen hogere premies vragen aan patiënten van wie al een (kostbare) aandoening bekend is.

Een Trump-spotje ter ere van zijn eerste honderd dagen:

Dit leidde weer tot verzet bij de meer gematigde Republikeinen, waardoor Trump subsidies beloofde van acht miljard dollar om die hogere premies te compenseren. Eén voor één werden Republikeinen op die manier gepaaid, waardoor er een mogelijke meerderheid ontstaat in het Congres voor Trumpcare. Maar de steun is wankel, en Trump moet tot het laatste moment Congresleden ompraten.

De precieze gevolgen van de nieuwe zorgwet blijven onduidelijk. Het Witte Huis heeft die niet laten doorrekenen door de Amerikaanse Rekenkamer, de CBO. Eerdere berekeningen bij de vorige versie lieten een dramatisch beeld zien: in tien jaar zouden 24 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering verliezen. Nu blijven dit soort pijnlijke berekeningen achterwege. We weten niet wat de wet precies zal doen, zei woordvoerder Sean Spicer woensdag.

Maar de drang om politieke successen te boeken weegt op dit moment zwaarder in het Witte Huis. De afgelopen dagen liet Donald Trump in een serie interviews merken dat het vak van president hem frustreert. Hij gaf de schuld aan het Congres en de media. Tegen Reuters zei hij: „Dit is veel harder werken dan in mijn vorige leven. Ik dacht dat het makkelijker zou zijn.”

Terneergeslagen Trump

In interviews ter gelegenheid van zijn honderdste dag als president klonk Trump vaak onsamenhangend. Hij zei dat hij nog altijd gelooft dat hij is afgeluisterd door zijn voorganger, Barack Obama, maar hij weigerde daarvoor bewijs te geven. Op Twitter viel hij Hillary Clinton én zijn eigen FBI-directeur James Comey aan, omdat Comey haar „een vrijgeleide” had gegeven tijdens de campagne.

Een terneergeslagen Trump is een gevaarlijke Trump, weet iedereen in Washington inmiddels. Altijd als het tegenzit, kiest hij voor de vlucht vooruit. Zo hekelde Trump de „archaïsche regels” van het Congres. Hij doelde op de regel dat de Senaat pas over een wetsvoorstel mag stemmen als zestig van de honderd leden daar vóór zijn. Dat geeft de oppositie macht om stemmingen tegen te houden – een van de weinige machtsmiddelen voor de kleinste partij in een tweepartijenstelsel.

Trump pleitte op Twitter voor „een goede sluiting” van de federale overheid in september, als er weer onderhandeld moet worden over het financieren van de overheidstekorten. In 2013 gebeurde zo’n shutdown voor het laatst – met grote gevolgen. Trump ziet Washington als een slecht werkende computer, die je aan- en uitzet als het even niet gaat. De uitspraak is niet realistisch, maar tekent Trumps wanhoop.

Regelmatig sprak Trump de afgelopen dagen zijn bewondering uit voor sterke leiders in het buitenland. Hij nodigde de omstreden Filipijnse president Duterte uit in het Witte Huis. „Hij is heel populair in eigen land”, zei hij tegen Reuters. Ook zou het „een eer” zijn om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te ontmoeten, zei hij. Trump bewondert hem omdat hij onder moeilijke omstandigheden werkt, en al op jonge leeftijd zijn land moest leiden.

In Trumps woorden over buitenlandse autocraten of dictators zit vaak een klacht over de Amerikaanse democratie verborgen. Hoewel hij veel zou willen doen, krijgt Trump weinig voor elkaar. De zorgwet moet daar verandering in brengen. Maar Trump weet ook dat Obamacare nog lang niet is vervangen. Zijn plan moet na het Huis van Afgevaardigden nog door de Senaat. Daar hebbende Democraten, mede dankzij de „archaïsche regels”, veel meer kans hem te dwarsbomen.