Recensie

Recensie

Serie concerten en muziekdocumentaires

Muziekradio op televisie. Dat is het tv-programma NPO Radio 2 presenteert... Elke maand selecteren dj’s Leo Blokhuis van NPO Radio 2 en Andrew Makkinga van NPO Soul & Jazz een serie muziekdocumentaires en concertregistraties voor het digitale themakanaal NPO Cultura. In mei aandacht voor ‘zwarte’ popmuziek: rock ‘n’ roll, reaggae, soul en funk.

Vrijdag 5 mei begint tv-zender Cultura met de documentaire Elvis 56. In 1956 beleefde Elvis Presley zijn grote doorbraak. In één jaar wordt de enigszins naïeve rockzanger een wereldberoemde artiest. Met roemruchte televisieoptredens en zijn eerste wereldhit ‘Heartbreak Hotel’.

Blokhuis en Makkinga kozen ook voor Elvis vanwege het concert Elvis Live in Concert – The Wonder of You dat op woensdag 10 mei plaatsvindt in Ahoy in Rotterdam. Daarin speelt het Royal Philharmonic Orchestra uit Londen live mee met archiefbeelden van Elvis. Zijn ex-vrouw Priscilla is ook in Rotterdam.

Een week later is er aandacht voor Bob Marley & The Wailers met de registratie van een concert uit 1980 opgenomen voor het programma Rockpalast. Het zou Marley’s laatste wereldtour zijn.

Vrijdag 19 mei volgt een registratie van een concert dat soullegende Diana Ross in 1983 gaf, voor 800.000 mensen in Central Park in New York. En weer een vrijdag later, op 26 mei, volgt zanger/gitarist Lenny Kravitz. NPO Radio 2 presenteert dan een concert uit 1993 uit zijn Universal Love Your.