Navalny ontvangt paspoort, maar mag het land niet uit

Vorige week kreeg hij ontsmettingsmiddel in het gezicht gegooid. Aan één oog verloor hij 80 procent zicht.

Eerder deze week had Navalny aangegeven zeer veel baat te zullen hebben bij behandeling door buitenlandse oogspecialisten.
Eerder deze week had Navalny aangegeven zeer veel baat te zullen hebben bij behandeling door buitenlandse oogspecialisten. Foto Evgeny Feldman/ Pool Photo via AP

Oppositieleider Aleksej Navalny heeft voor het eerst in vijf jaar tijd een buitenlands paspoort ontvangen, maar lijkt het land voorlopig nog niet te mogen verlaten.

Het paspoort zou Navalny, die sinds 2013 een reisverbod heeft, in staat stellen om zich te laten behandelen in een gespecialiseerde oogkliniek in Zwitserland of Spanje. Vorige week kreeg hij ‘zeljonka’, een groen ontsmettingsmiddel, in het gezicht gegooid, waardoor hij aan één oog 80 procent zicht verloor.

De politicus meldde het nieuws van het paspoort deze donderdag opgetogen op zijn website. Maar enkele uren later meldde zijn advocaat Vadim Kobzev via Twitter dat een medewerkster bij de Russische reclassering Navalny had opgebeld met de mededeling dat hij “niet moest durven te denken dat hij het land zou mogen verlaten”.

Tegen de website Mediazona, die zich inzet voor de rechten van gevangenen, zei Kobzev dat de reclasseringsmedewerkster zeer duidelijk te kennen had gegeven dat het Navalny, als veroordeelde, absoluut verboden is om naar het buitenland te reizen. Volgens Kobzev heeft de reclassering in principe niets te zeggen over een medische reis en zou Navalny kunnen voldoen aan iedere meldingsplicht. Navalny werd eerder veroordeeld in een, volgens hem en zijn advocaten, politiek gemotiveerd proces, vanwege fraude rond een bosbedrijf.

Paspoort

Donderdagochtend ontving Navalny onverwacht een telefoontje van de Russische migratiedienst dat hij zijn paspoort kon komen ophalen. Zijn advocaat Kobzev noemde dat een “unieke en verbazingwekkende gebeurtenis”.
Eerder deze week had de politicus aangegeven veel baat te zullen hebben bij behandeling door buitenlandse oogspecialisten. Eind 2013 werd Navalny’s paspoort ingenomen, zogenaamd vanwege een vervolging vanwege fraude rond een bosbedrijf. Volgens Navalny’s advocaten was die beslissing een schending van zijn burgerrechten.

Het hoger beroep dat de oppositiepoliticus na zijn veroordeling, tot vijf jaar voorwaardelijk, aantekende, werd deze week door een Russische rechtbank bekrachtigd. Daardoor wordt het heel moeilijk voor hem mee te doen aan de Russische presidentsverkiezingen van 2018. Navalny zal de veroordeling aanvechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg (EHRM).