Lek ontsmettingsmiddel IJsselland Ziekenhuis: twee gewonden

Het IJsselland Ziekenhuis is tijdelijk gesloten, de politie heeft een “verwarde man” aangehouden. Of er sprake is van opzet wordt onderzocht.

Foto: Koen van Weel/ANP

Twee medewerkers van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel zijn donderdagochtend gewond geraakt door een lek in een vat ontsmettingsmiddel. Ze hebben perazijnzuur ingeademd en zijn overgebracht naar de spoedeisende hulp. Het IJsselland Ziekenhuis is momenteel gesloten.

De politie heeft een 25-jarige man opgepakt in verband met het incident. De “verwarde man” uit Gouda is een inhuurkracht van het ziekenhuis, bevestigt een persvoorlichter na berichtgeving van NOS. Er wordt onderzocht of er opzet in het spel is.

Volgens een woordvoerder van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zijn de spoedeisende hulp, verschillende laboratoria en poliklinieken gesloten. Patiënten zijn overgebracht naar een ander deel van het ziekenhuis. De Veiligheidsregio is betrokken bij het opruimen omdat een giftige stof is vrijgekomen.

Rechtsomkeert

Patiënten die donderdag een afspraak hebben bij het IJsselland Ziekenhuis worden telefonisch geïnformeerd, maar kunnen volgens de woordvoerder het beste “rechtsomkeert maken”:

“In eerste instantie had het ziekenhuis goede hoop dat het door kon gaan met alle werkzaamheden. Toch blijken opruimdiensten veel ruimte nodig te hebben en daarom heeft het IJsselland ziekenhuis besloten tijdelijk te sluiten voor nieuwe patiënten.”

Op de vloer van het goederenmagazijn lag een grote plas met perazijnzuur, die inmiddels is afgedekt. Volgens een woordvoerder is vijf liter van het ontsmettingsmiddel gelekt.

Perazijnzuur wordt onder meer gebruikt om medische instrumenten te reinigen. Het veroorzaakt ademhalingsklachten als de stof ingeademd wordt.