Judo

Juul Franssen hoeft van rechter niet naar Papendal

Juul Franssen
Juul Franssen Foto Remko de Waal/ANP

De judobond moet Juul Franssen toelaten tot internationale wedstrijden en zo de mogelijkheid geven zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Ook moet de judoka per direct worden opgenomen in de nationale selectie. Franssen hoeft daarvoor niet op sportcentrum Papendal te gaan trainen, zo bepaalde de rechter woensdag in een kort geding.

Franssen begon de zaak in maart nadat de bond begin dit jaar haar A-status had beëindigd. Dat gebeurde omdat ze weigerde tegemoet te komen aan de eis op Papendal te gaan trainen. Door het intrekken van haar status kon Franssen geen aanspraak meer maken op topsportvoorzieningen. Ook kon ze niet meer meedoen aan wedstrijden om zich te kwalificeren voor de Spelen.

Het besluit judoka’s centraal te laten trainen op Papendal werd genomen na tegenvallende resultaten op de Olympische Spelen in zowel Londen (2012) als Rio de Janeiro (2016). Met centralisatie wil de judo bond de neergaande lijn stopzetten.

Franssen volgt echter een opleiding in Rotterdam en zou door een verhuizing naar eigen zeggen studievertraging oplopen. Ook wilde ze graag blijven trainen met haar eigen trainers. Daarnaast vond Franssen het onrechtvaardig dat voor topjudoka’s die in Italië en Frankrijk wonen wel een uitzondering werd gemaakt.

De rechtbank vindt dat de judobond samen met Franssen een ‘maatwerkoplossing’ moet zoeken, waardoor zij zich met haar eigen trainers kan voorbereiden op de Olympische Spelen. Wel moet zij zich zo veel mogelijk aan de centrale afspraken houden. (NRC)