Herdenking vluchtelingen in Amsterdam gaat niet door

De initiatiefnemer schrijft op Facebook dat de beslissing is genomen vanwege ‘boze daden’.

De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.
De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Foto Olaf Kraak/ANP

De herdenking van omgekomen vluchtelingen die op 4 mei op de Nieuwmarkt in Amsterdam zou worden gehouden, is afgelast. Dat bevestigt initiatiefnemer Rikko Voorberg. Voorberg zegt dat hij vanwege boze reacties en berichten dat tegenstanders hen “fysiek de ruimte zouden gaan ontzeggen” heeft besloten de herdenking niet door te laten gaan.

Voorberg schrijft op zijn Facebookpagina:

“Omdat boze woorden langzaam overgingen in boze daden hebben we besloten, met pijn in het hart, om ons initiatief aan te passen.”

Hoe de aangepaste herdenking er uit gaat zien is nog onduidelijk. Wel zegt Voorberg dat de initiatiefnemers vanavond samenkomen.

Onrust

Afgelopen week ontstond onrust vanwege het idee om op 4 mei ook omgekomen vluchtelingen te herdenken op het Rembrandtplein in Amsterdam. Meerdere initiatiefnemers opperden om tijdens de Nationale Dodenherdenking te herdenken, omdat zij sterven op weg naar de vrijheid die Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog heeft. “De herdenking van de Tweede Wereldoorlog brengt die verantwoordelijkheid met zich mee”, schrijft Voorberg op Facebook.

Onder meer het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) kwam in verweer tegen het plan om op 4 mei omgekomen vluchtelingen te herdenken, omdat de betekenis van Dodenherdenking daardoor zou verwateren.

Lees ook: Wat herdenken wij? Een gesprek

Voorberg hoorde woensdagavond dat het CIDI de Nieuwmarkt geen geschikte locatie vindt, omdat vanaf daar tijdens de Tweede Wereldoorlog deportaties van Joden plaatsvonden. Het CIDI noemt het opschorten van de herdenking “een wijs besluit”.

Twitter avatar CIDI_nieuws CIDI CIDI vindt het een wijs besluit om de vluchtelingenherdenking op de Nieuwmarkt vanavond niet door te laten gaan

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan verplaatste de herdenking voor vluchtelingen naar de Nieuwmarkt, uit vrees voor verstoringen en wanordelijkheden. Dit omdat het Rembrandtplein op de route van de stille tocht ligt.