Giro-renners betrapt op gebruik groeihormonen

Het gaat om Nicola Ruffoni en Stefano Pirazzi van de Italiaanse ploeg Bardiani CSF. Vrijdag gaat de Giro van start.

De renners van Bardani, met helemaal rechts Ruffoni, en helemaal links (in de groene broek) Pirazzi.
De renners van Bardani, met helemaal rechts Ruffoni, en helemaal links (in de groene broek) Pirazzi. Foto Luk Benies/AFP

Twee wielrenners die morgen van start hadden willen gaan in de Giro d’Italia zijn positief getest op doping. Dat meldt de internationale wielerbond UCI donderdagavond. Het gaat om Nicola Ruffoni en Stefano Pirazzi van de Italiaanse ploeg Bardiani CSF. Ze werden vorige week betrapt tijdens een out-of-competitioncontrole. De renners zijn voorlopig geschorst.

Ruffoni, kopman van de ploeg, en Pirazzi werden beiden positief getest op het gebruik van zogenoemde GHRP’s, groeihormonen. Volgens hun ploeg zijn ze van plan een B-staal aan te vragen. In afwachting van die beslissing, is de schorsing tijdelijk, zo laat de UCI weten.

Bij de UCI bestaat de regel dat een ploeg die binnen twaalf maanden twee keer wordt betrapt op doping 15 tot 45 dagen geschorst kan worden. Doordat twee renners in een keer zijn betrapt, hangt ook Bardiani CSF een dergelijke straf boven het hoofd.

De UCI laat weten dat de zaak van de renners is doorverwezen naar de Disciplinaire Commissie. Wanneer die een beslissing zal nemen, is onduidelijk. Bardiani CSF zegt op zijn website van plan te zijn Ruffoni en Pirazzi met onmiddellijke ingang terug te trekken uit de Giro. Wel wil de ploeg naar eigen zeggen de uitslag van het B-staal afwachten.

Vrijdag gaat op Sardinië de honderdste editie van de Giro d’Italia van start. De laatste etappe, een tijdrit, finisht op 28 mei in Milaan.