Geldschieter Roda JC vast in Dubai

De overname van een deel van de aandelen door de steenrijke Zwitser Aleksei Korotaev gaat daarom voorlopig niet door, zegt Roda.

De Zwitser Korotaev, in het midden, tijdens een wedstrijd van Roda JC in februari, een paar dagen voor zijn arrestatie.
De Zwitser Korotaev, in het midden, tijdens een wedstrijd van Roda JC in februari, een paar dagen voor zijn arrestatie. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De Zwitserse zakenman Aleksei Korotaev (30) wordt voorlopig niet de officiële mede-eigenaar van Roda JC. De club zet de aandelenoverdracht aan Korotaev vooralsnog niet door, omdat hij sinds februari in Dubai vastzit, zo werd donderdag bekend. In een verklaring zegt Roda JC:

“Met de heer Korotaev zijn uitsluitend voorovereenkomsten getekend. Hierin heeft hij aan alle financiële verplichtingen voldaan. De aandelenoverdracht heeft echter nog niet plaats gevonden. Dit betekent dat Frits Schrouff nog steeds 99,8 procent van de aandelen van de club in zijn bezit heeft.”

In februari werd bekend dat Korotaev mede-eigenaar werd van Roda JC. Donderdag meldde zijn bedrijf AK Investment in een verklaring dat hij sinds diezelfde maand vastzit in Dubai. Hij heeft een ongedekte cheque uitgeschreven en werd bij aankomst in het emiraat, waar Korotaev woont, vastgezet. Zijn tegoeden zijn bevroren door de autoriteiten in Dubai.

Volgens AK Investment is Korotaev het slachtoffer van een misverstand, of erger, fraude van anderen “om hem in diskrediet te brengen”. Korotaev heeft aangifte gedaan tegen twee directeuren van een vermogensbeheerder. Er wordt gewerkt aan een zaak tegen de grootste klant daarvan, zegt AK Investment. Korotaev meent dat die klant degene is die mogelijk fraude heeft gepleegd waardoor hij nu in de problemen zit.

Woordvoerder Rob Goossens van Roda JC zegt dat de club er pas sinds woensdag van op de hoogte is dat Korotaev in de cel zit. Op de vraag of het niet opmerkelijk is dat Roda er niet eerder van wist wil Goossens niet ingaan. Volgens Goossens heeft Roda de afgelopen maanden financieel niets van het vastzitten van Korotaev gemerkt.

Champions League en Anelka

Korotaev werd begin februari als redder binnengehaald in Kerkrade. De zakenman was voornemens mede-eigenaar van Roda JC te worden door een deel van de aandelen van de Limburger Frits Schrouff over te nemen en bracht miljoenen mee om te investeren in de club.

Op een persconferentie gaf hij aan de ambitie te hebben om met Roda de Champions League te halen. De jaarlijkse begroting moet stijgen van 6 naar 20 miljoen euro. De Franse oud-topvoetballer Nicolas Anelka werd als adviseur van de club aangesteld.

Lees ook over het binnenhalen van Korotaev: The sky is the limit in Kerkrade

Sindsdien werd hij echter niet meer gesignaleerd in of rondom het Parkstad Limburg Stadion en nu blijkt waarom. Al op 10 februari, een week na zijn entree, werd hij opgepakt in Dubai. AK Investment zegt dat het begrijpt dat zijn gerechtelijke strubbelingen in Dubai zorgen kunnen opwekken bij zijn familie, maar ook zijn zakenpartners.

Nacompetitie

Ondertussen zit Roda allesbehalve met de gedachten bij de Champions League. De club staat met nog twee wedstrijden te spelen vijftiende in de eredivisie, twee punten boven een plek die de Limburgers zou dwingen mee te doen aan de play-offs om degradatie te voorkomen.

Eerder dit seizoen werd technisch directeur Ton Caanen op non-actief gezet vanwege de slechte prestaties.