VVD-top hoopt op rust nu voorzitter is teruggetreden

integriteit VVD-partijvoorzitter Henry Keizer legt zijn taken alsnog tijdelijk neer nu een commissie een zakendeal van hem onderzoekt.

De zaak was al beklonken toen dinsdagavond om zeven uur op het Haagse partijkantoor van de VVD alweer een crisisbijeenkomst begon. De al tien dagen negatief in het nieuws zijnde partijvoorzitter Henry Keizer zou zijn taken tijdelijk neerleggen. Zoals hij het zei in de verklaring die partijleider en demissionair Mark Rutte een kleine drie uur later openbaar maakte: „Ik zie ook dat de onrust in de media niet is afgenomen. Dat is schadelijk voor de VVD en belemmert mij in mijn functioneren. Daarom heb ik besloten om mijn taken als voorzitter hangende het onderzoek tijdelijk neer te leggen.”

Over de stap van Keizer hoefden de verzamelde bestuursleden en regionale partijvertegenwoordigers niet meer te praten. Daar was iedereen het over eens. Hoe kunnen we verdere schade beperken, was de belangrijkste vraag bij de met behulp van een Indische cateraar aangeklede vergadering. Allen waren het erover eens dat het desastreuze dagen voor de VVD waren. Het ging alleen maar over de integriteit van de VVD, de achilleshiel van de partij.

Al het oud zeer was in de publiciteit weer de revue gepasseerd. Van de wegens omkoping veroordeelde gedeputeerde Ton Hooijmaijers, via het royaal declarerende Tweede Kamerlid Mark Verheijen tot en met de bonnetjesaffaire van de bewindslieden annex partijgenoten Ivo Opstelten en Fred Teeven. En nu dus partijvoorzitter Henry Keizer, de man nota bene die van integriteit een groot punt in de VVD wilde maken.

Hij ligt onder vuur sinds de financiële nieuwssite Follow the Money in het weekend van 23 april vraagtekens plaatste bij een aankooptransactie waarbij hij als directeur van een crematoriumvereniging betrokken was. Hij kon het allemaal uitleggen, zei Keizer maar juist daar ging het van het begin af aan mis.

Eerst nam hij dagen de tijd voor zijn antwoord. Vervolgens kreeg alleen een geselecteerde groep journalisten (Follow the Money mocht niet komen) zijn verweer te horen. Een onderzoek van de VVD-integriteitscommissie hoefde aanvankelijk niet van hem. Toen hij besloot deze alsnog om een oordeel te vragen, vond hij het niet nodig om hangende het onderzoek een stap terug te doen.

VVD-leider Rutte probeert op zijn manier de boel te kanaliseren. Hij blijft loyaal aan zijn partijvoorzitter maar vindt het goed dat de zaak „adequaat” wordt uitgezocht. „Bij de VVD steunen we mensen zolang niet bewezen is dat er niet integer is gehandeld”, zei hij dinsdagavond.

En ondertussen moet de VVD maar hopen dat er niet nog meer komt bovendrijven. Op de eigen website maakt Follow the Money duidelijk nog niet klaar te zijn met de partijvoorzitter. „Waar is toch het CV van Henry Keizer?”, luidt daar de vraag.