Verduisterende echtgenote

Hij had er niets van gemerkt. Over een periode van twee jaar had zijn vrouw bijna zes ton verduisterd bij haar werkgever. Ze bleek al jaren gokverslaafd, ook dat was hem nooit opgevallen. Maar ze waren getrouwd in gemeenschap van goederen en nu wilden haar schuldeisers ook iets van hem. De voormalig werkgever stelde dat de echtgenoot hoofdelijk aansprakelijk was (dat wil zeggen voor de hele schuld van zijn vrouw) en stapte naar de rechter.

De rechtbank Midden-Nederland overweegt dat de schuld weliswaar in de gemeenschap valt, maar dat echtgenoten alleen hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de „gewone gang van de huishouding”. Verduistering valt daar niet onder. De werkgever vindt dat de man onrechtmatig heeft gehandeld omdat hij wist dat er structureel te veel geld binnenkwam. Ook is hij ‘ongerechtvaardigd verrijkt’, door dat geld te accepteren. De man houdt vol dat hij van niets wist. Zijn vrouw deed de administratie en omdat zij gokverslaafd was verdween het geld net zo snel als het binnenkwam.

De kantonrechter gelooft in zijn onwetendheid, maar stelt dat hij desalniettemin is verrijkt ten koste van de werkgever. Hij is niet voor de zes ton, maar alleen voor het bedrag waarvan hijzelf profijt heeft gehad – volgens de bankafschriften ruim 85.000 euro – aansprakelijk.

www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBMNE:2017:1723