Trump wil in september een ‘goede shutdown om puinhoop op te ruimen’

Foto Reuters

De Republikeinen en Democraten hebben deze week weliswaar een akkoord bereikt over de Amerikaanse begroting om een dreigende sluiting van de overheid af te wenden, maar volgens president Donald Trump is een goede ‘government shutdown’ juist precies wat Amerika nodig heeft.

De Republikein Trump, die het compromis over de uitgaven in de rest van het huidige begrotingsjaar heeft geprezen, noemde het congressionele onderhandelingsproces dinsdag op Twitter een „puinhoop”.

„De reden voor het plan dat is onderhandeld tussen de Republikeinen en de Democraten is dat we zestig stemmen nodig hebben in de Senaat, die we niet hebben”, schreef hij. „We moeten in 2018 meer Republikeinse senatoren kiezen, of de regels veranderen tot 51 procent. Ons land heeft in september een goede shutdown nodig om deze puinhoop op te ruimen.”

Bij het compromis dat deze week werd bereikt door Republikeinen en Democraten om een dreigende overheidssluiting af te wenden, werden belangrijke wensen van het Witte Huis buiten beschouwing gelaten. Hoewel er miljarden extra kwamen voor defensie, zoals Trump wil, kwam er geen geld voor een muur langs de Amerikaanse grens met Mexico. De laatste shutdown was in 2013.

Belastingverlaging pagina E3