Trump loodst eerste belangrijke wet door het Huis

De begroting van ruim 1,1 biljoen euro werd mede dankzij steun van Democraten met grote meerderheid goedgekeurd.

Archiefbeeld. Donald Trump in het Huis van Afgevaardigden.
Archiefbeeld. Donald Trump in het Huis van Afgevaardigden. Foto Jim Lo Scalzo/AP

Het is de Amerikaanse president Trump voor het eerst gelukt belangrijke wetgeving door het Huis van Afgevaardigden te krijgen. De nieuwe begroting werd aangenomen met 309 voorstemmen, en 118 tegenstemmen, meldt persbureau AP. Trump vond meer steun bij Democratische oppositie, dan bij zijn eigen Republikeinse partijgenoten.

Het de begroting is in totaal 1.200 miljard dollar gemoeid, omgerekend 1.100 miljard euro. Vooral het budget voor het Pentagon nam toe, dit jaar met zeker bijna 11,5 miljard euro. Hoewel voor de bouw van een muur aan de Mexicaanse grens geen geld werd uitgetrokken, komt er wel een rianter budget voor de grensbewaking.

Als de begroting wordt goedgekeurd door de Senaat, is de financiering tot en met september rond. Daarna zal hij zich moeten richten op het fiscale jaar dat in oktober begint.