Robogasme? De opmars van de seksrobots

De robotisering van de wereld neemt toe. Ook op het gebied van seks. Dagblad The Guardian ontmoet seksrobot Harmony.

Seksrobot Harmony in gesprek met een verslaggeefster van The Guardian
Seksrobot Harmony in gesprek met een verslaggeefster van The Guardian Foto screenshot The Guardian.

De robotisering van de samenleving heet het wel: een toekomst waarin steeds meer taken van de mens worden overgenomen door robots. En die toekomst is niet meer ver weg. Ook niet op het gebied van seks. Want de seksindustrie kan uiteraard niet achterblijven bij zo’n opkomende trend. In de sector gaat jaarlijks maar liefst 30 miljard dollar per om. Daar zien ze een gat in de markt.

De Britste krant The Guardian reisde af naar het zuidwesten van de Verenigde Staten en bracht er een bezoek aan een bedrijf dat zich specialiseert in het fabriceren van zo echt mogelijk aanvoelende robots. Deze robots zo zijn geprogrammeerd dat zij hun mannelijke eigenaren optimaal kunnen plezieren. Want ja, het zijn bijna uitsluitend mannen die interesse tonen in seksrobots.

The Guardian maakte er een minidocumentaire over, waarin verslaggeefster Jenny Kleeman niet alleen met de makers van seksrobots spreekt, maar ook met de kopers ervan, met critici en, niet te vergeten, met seksrobot Harmony zelf.

‘Seksrobots kunnen de leegte in veel levens opvullen’

Zoals wellicht al enigszins te verwachten viel lopen de meningen over een gerobotiseerde sekstoekomst nogal uiteen.

Matt McMullen, de man die momenteel siliconen seksrobot Harmony ontwikkelt, stelt dat hij simpelweg iets probeert te produceren dat eenzame mensen ooit gelukkig zal maken. Eenzame mensen die het talent missen een echte partner aan de haak te slaan.

Zijn creatie Harmony zelf beweert slechts één doel te hebben: haar eigenaar verwennen. Zij wil “de vrouw zijn waar je altijd van droomde”, zegt ze tegen Kleeman. Via kunstmatige intelligentie leert ze gaandeweg de (seksuele) voorkeuren van haar eigenaar.

En ook een gebruiker weet zeker dat seksrobots “een hoop leegte in de levens van een hoop mensen” zullen gaan opvullen.

‘Een robot lost nooit je eenzaamheid op’

Maar er zijn ook nogal wat mensen – zoals de Britse wetenschapper Kathleen Richardson – die de ontwikkeling “gevaarlijk” noemen en zich afvragen of mannen op termijn hun altijd gewillige robot nog wel zullen kunnen onderscheiden van de echte vrouwen om hen heen.

Het idee van een seksrobot zet mannen ertoe aan ook echte vrouwen als hun eigendom te gaan zien, zegt zij, een expert op het gebied van robotethiek. Een robot lost bovendien de eenzaamheid van de bezitter niet op, verzekert Richardson, omdat een robot - hoe geavanceerd en levensecht ook - nooit echt de plek van een echt persoon kan innemen. Je kunt er nooit werkelijk een relatie mee opbouwen - dat kun de eigenaar zich hoogstens inbeelden.

Het robotorganme: robogasme

Ontwikkelaar McMullen is overigens wel van plan óók zijn robot Harmony de mogelijkheid te verschaffen tot seksueel genot. Haar hele robotoppervlakte moet worden voorzien van sensoren. Daardoor kan zij, als haar eigenaar haar tenminste op de juiste plekken en in het juiste ritme aanraakt, ook een orgasme krijgen. Of in de woorden van McMullen: een “robogasme”.

Zijn seksrobots zullen eind dit jaar te koop zijn, stelt The Guardian. Ze zijn echter alleen betaalbaar voor eenzame mensen met een goed gevulde portemonnee. Hun verkoopprijs start vanaf 15.000 dollar. Toch zijn er al honderden aanvragen binnen.