Naomi van As stopt na dit seizoen met hockey

Van As was al gestopt als international maar zwaait nu ook af bij haar club Laren.

Naomi van As op archiefbeeld.
Naomi van As op archiefbeeld. Foto Frank Uijlenbroek/ANP

Naomi van As (33) stopt na dit seizoen met hockey. De sportster had eerder al haar laatste wedstrijd als international gespeeld, maar zwaait nu ook af bij haar club Laren, zo meldde ze woensdag aan De Telegraaf.

Van As noemt het besluit om te stoppen “heel lastig” omdat hockey “al heel lang een heel groot deel van mijn leven uitmaakt”. “Maar ik volg altijd mijn gevoel met dit soort beslissingen en toen dacht ik: ik weet het gewoon.”

Twitter avatar naomivanas Naomi van As Lieve mensen, ik heb nieuws! https://t.co/glVESxDz3v via @TelegraafVNDG

Mogelijk speelt Van As komend weekend al haar laatste wedstrijd. Laren staat vijfde in de competitie op één punt van een play-off-plaats. De ploeg moet zelf winnen tegen nummer drie Amsterdam en hopen dat nummer vier Rood-Zwart punten verspeelt.

Tweevoudig Olympisch kampioen

Van As won gedurende haar carrière als international alles wat er maar te winnen viel. Zo werd ze tweemaal Olympisch kampioen (2008 en 2012) en won de speelster zilver bij vorige Spelen in Rio. Daarnaast werd ze met Oranje tweemaal wereldkampioen, driemaal Europees kampioen en wist ze drie Champions Trophies te winnen. Ook riep wereldhockeybond FIH haar tweemaal uit tot speelster van het jaar.

Na de Spelen in Rio (2016) en in totaal 229 interlands stopte Van As als international. Ze was daarbij niet de enige. Ook andere boegbeelden uit dezelfde gouden generatie zwaaiden af: aanvoerster Maartje Paumen, Ellen Hoog en keepster Joyce Sombroek, al had die beslissing bij Sombroek te maken met een blessure. Hoog stopt na dit seizoen ook als clubspeelster.

Opvallend genoeg wist Van As met haar club Laren nooit kampioen te worden. In 2011 en 2012 verloor de ploeg de finale van de play-offs van Den Bosch.