Moeder komt vast nooit meer terug

vogels kijken volgt via de webcam het wel en wee van een ijsvogelfamilie en staat doodsangsten uit.

Uit mijn computer klinkt het gepiep van zes jonge ijsvogeltjes die dringend eten willen. Collega’s kijken me onderzoekend aan. Vergeten het geluid uit te zetten toen ik even keek of alles goed was in het ijsvogelnest op het erf van ‘Peter en Elly’ in Brabant. Daar hangt een van de webcams van de Vogelbescherming.

Via de website beleefdelente.nl is het leven in negen vogelnesten van minuut tot minuut te volgen. Meer dan een miljoen mensen doen dat. Het is alsof je een thriller bekijkt, waarbij de plotwendingen en cliffhangers elkaar in hoog tempo opvolgen.

Wordt het geprepareerde nest überhaupt uitgekozen door een vogelpaar? Lukt de bevruchting? Worden de eieren niet tussentijds opgegeten door rovers? En dan is er nog het broeden. Dat duurt soms zo hemeltergend lang dat de hoop bijna wordt opgegeven door bloggers die stukjes voor de site schrijven. „Eigenlijk zijn we allemaal aan een nieuwe fase toe, jongen in het nest i.p.v. eieren”, schreef een blogger vorige week bij het ooievaarsnest. Kort daarna werd ook daar de verlossende krak gehoord.

Onbetwiste publiekslieveling is dit jaar het ijsvogelnest. Het voeren van de ‘ijsjes’, zoals de jongen liefkozend worden genoemd door kijkers, is spectaculair. Omdat ze de eerste dagen na de geboorte zo goed als doorzichtig zijn, zie je hoe de gevoerde visjes (zijn die niet veel te groot?) gevaarlijk lang in de dunne halsjes blijven steken. Het is moeilijk om niet mee te slikken. Als kijker ontkom je er ook niet aan je af te vragen of alle vogeltjes wel evenveel visjes krijgen. Hoe houden die ouders dat eigenlijk in de gaten?

Zenuwslopend zijn de periodes waarin beide ouders tegelijkertijd het nest verlaten. Het glazige hoopje jongen kwetsbaar achterlatend. Eerst strekken de blinde jongen hun nek nog hoopvol in de richting van de ingang waar ze een visje verwachten. Maar als het te lang duurt, laten ze hun kopje hangen en kruipen op een hoopje: ze komen vast nooit meer terug.

Fanatieke kijkers weten dat in de beginperiode vader en moeder ijsvogel beurtelings de jongen warm houden en dat ’s nachts alleen de moeder dat doet. Maar vorige week, toen het van dinsdag op woensdag zo gemeen koud was, meldde ook vader zich voor de nachtdienst. Er ontstond een vier uur durende worsteling tussen de ouders om op de kinderen te mogen zitten. Wat wilde vader: warmte geven of warmte krijgen?

Als het allemaal goed gaat, vliegen de vogels na een paar weken uit. Meer dan een miljoen Nederlanders lopen dan rond met een legenestsyndroom. Be kind.