Meer dan 35 doden door mijnexplosie Iran

De explosie is vermoedelijk ontstaan doordat mijnwerkers een locomotief met een lege accu probeerden te starten.

Mijnwerkers en reddingswerkers verzamelen zich bij de plek van het ongeluk.
Mijnwerkers en reddingswerkers verzamelen zich bij de plek van het ongeluk. Foto Mostafa Hassanzadeh/AFP/Tasnim

Een explosie in een Iraanse kolenmijn woensdagavond heeft aan meer dan 35 kompels het leven gekost. Dat meldt persbureau AP op basis van semi-officiële Iraanse media. Ten minste 25 anderen zijn gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Reddingswerkers zijn donderdag bezig met een zoektocht naar nog tientallen mijnwerkers die nog vast zouden zitten.

Er werken meer dan 500 mensen in de Zemestanyurt mijn in Golestan, dat tegen de grens met Turkmenistan in het noorden van het land ligt. De ontploffing zou zich hebben voorgedaan tijdens een ploegenwissel nadat arbeiders hadden geprobeerd een locomotief met een lege accu te starten.

De Iraanse president heeft via de Iraanse staatstelevisie IRNA laten weten alle beschikbare staatsmiddelen in te zetten om mijnwerkers te redden die nog vast zitten. Dat werk wordt bemoeilijkt door gas dat zich in de twee kilometer lange tunnel heeft opgehoopt. De provincie Golestan heeft drie dagen rouw aangekondigd.

Iraanse mijnen

Iran produceert zo´n 1 miljoen ton steenkool per jaar. De afgelopen jaren heeft het land vaker ongelukken in mijnen gehad: in 2009 kwamen 20 arbeiders om in verschillende incidenten en in 2013 overleden 11 werkers.