JPMorgan haalt deel werknemers weg uit Londen

Brexit De Amerikaanse bank kiest voor uitbreiding van bestaande kantoren in Dublin, Frankfurt en Luxemburg. Amsterdam lijkt daarmee af te vallen.

Topman van JPMorgan Daniel Pinto (rechts), tijdens een conferentie in Saoedi-Arabië begin mei.
Topman van JPMorgan Daniel Pinto (rechts), tijdens een conferentie in Saoedi-Arabië begin mei. Foto Reuters

Honderden bankiers en andere werknemers van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase zullen de komende tijd Londen moeten verlaten en verhuizen.

Om zich voor te bereiden op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gaat de bank zijn kantoren in Dublin, Frankfurt en Luxemburg versterken. Met de keuze om de bestaande kantoren uit te breiden, lijkt Amsterdam als mogelijke locatie voor JPMorgan Chase kantoren af te vallen.

„We gaan onze drie banken die we al in Europa hebben, gebruiken als ankers voor onze zaken”, zegt Daniel Pinto, de topman van de investeringstak van de bank, in een interview met persbureau Bloomberg.

„We zullen honderden mensen op korte termijn moeten verhuizen om klaar te zijn vanaf dag 1, als de onderhandelingen eindigen.”

Veel financiële instellingen met (hoofd)kantoren in de Londense City oriënteren zich op de aanstaande Brexit, zeker nu het formele proces van uittreding uit de EU in gang is gezet.

Ongeacht of het VK en de EU de uittreding helemaal uitonderhandeld hebben, zullen de Britten uiterlijk eind maart 2019 de unie verlaten hebben.

De EU wil eerst harde afspraken maken over de ‘rekening van de scheiding’ en de rechten voor EU-burgers in het VK voordat er gepraat kan worden over een toekomstige (handels)relatie. De Britse premier Theresa May hoopt tegelijk met de uittredingsgesprekken al te onderhandelen over de toekomst.

JPMorgan gaat niet wachten tot alles duidelijk is. „We moeten plannen voor het scenario waarbij er geen paspoortdeal zal zijn tussen het VK en EU, en we moeten een substantieel deel van onze zaken verhuizen om onze Europese cliënten te kunnen blijven bedienen”, zei Pinto. De Amerikaanse bank is dan ook al op zoek naar grotere kantoorruimte in Dublin en Frankfurt.

Lees ook: Amsterdam kan winnen bij een ‘Brexodus’

De economische denktank Bruegel schat in dat Londen wel eens tot 30.000 banen zou kunnen verliezen: 10.000 bij banken en nog eens 20.000 banen in de bredere financiële (diensten)sector.

Deutsche Bank zei vorige week mogelijk 4.000 man personeel uit Londen te verhuizen. De Amerikaanse bank Goldman Sachs is evenals de Britse bank Barclays bezig met Brexit-voorbereidingen.

De Britse bank Standard Chartered gaat Frankfurt als nieuwe Europese haven gebruiken voor na brexit, zo tekende persbureau Bloomberg op uit de mond van topman Jose Vinals die sprak bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. De bank voert al gesprekken met de Duitse autoriteiten over het opzetten van een kantoor in de Duitse stad en over het verkrijgen van een licentie om in heel Europa te mogen handelen.

De stap treft maar een klein deel van het nu in Londen gestationeerde personeel van de bank. Wereldwijd werken er 80.000 mensen voor Standard Chartered.