Giro-organisatie schrapt omstreden prijs beste daler

Gevaarlijk. Het initiatief kon rekenen op veel kritiek uit het peloton. Renners en ploegleiders vreesden gevaarlijke situaties.

De Giro-winnaar van vorig jaar, Vincenzo Nibali.
De Giro-winnaar van vorig jaar, Vincenzo Nibali. Foto Luca Zennaro/EPA

De organisatie van de Ronde van Italië heeft besloten om een omstreden prijs voor de beste daler toch niet uit te reiken. Vanuit het peloton kwam veel kritiek op het voor de honderdste Giro in het leven geroepen klassement. Renners vreesden dat het tot kamikazeacties en valpartijen zou leiden.

Het idee was dat op tien afdalingen de tijd gemeten zou worden die elke renner nodig had om van bovenop een berg af te dalen naar het dal. De snelste coureur op elk stuk zou vijfhonderd euro krijgen en punten voor een nevenklassement. De renner die op het eind van de ronde die ranglijst zou aanvoeren, zou nog eens vijfduizend euro op zijn rekening bijgeschreven zien worden. Onder meer de afdaaltijden van de Stelvio, een van de meest roemruchte bergen in Italië, zouden worden opgenomen.

Veel coureurs zagen echter niets in het plan. Zo noemde Wout Poels - die zelf niet deelneemt aan de Giro - het idee “een grap” en zei UCI-vicevoorziter Tom van Damme dat hij meteen om een verbod zou vragen. De Belgische coureur Wouter Weylandt overleed in 2011 na een val in de afdaling van de Passa del Bocco.

Twitter avatar WoutPoels Wout Poels Life threatening idea to give a prize to the best descender in Giro? I hope this is a joke? What about safety?… https://t.co/OiXlUKvHCI
Twitter avatar TomVanDamme Tom Van Damme When everybody is concerned about safety, best #descender of @giroditalia is an unacceptable idea.
Asked to forbid this immediately.
Twitter avatar Jasperstuyven Jasper Stuyven .@giroditalia seriously?! If this true you should be ashamed.. aren’t there already enough crashes? Clearly you onl… https://t.co/APwZAFN5b5

De Giro-leiding stelt tegenover La Gazetta dello Sport tot schrappen van de prijs te hebben besloten na de opmerkingen uit het peloton.

Met het instellen van deze prijs wilden we een belangrijke kwaliteit van de wielrenners belichten, zonder hun veiligheid in gevaar te brengen. De raceorganisatie heeft de opmerkingen tot zich genomen en het initiatief, dat verkeerd geïnterpreteerd kon worden, aangepast.”

De organisatie zal nu nog wel de daaltijden van de renners meten en publiceren, maar slechts voor de fans.