Franse verkiezingen

Plagiaat? Nee, Le Pen wil ‘niet sektarisch’ overkomen

Foto AFP

De nationaal-populistische Franse presidentskandidaat Marine Le Pen heeft maandag in een toespraak in de Parijse voorstad Villepinte grote stukken zonder bronvermelding overgenomen uit een oude speech van ex-kandidaat François Fillon (Les Républicains), die in de eerste ronde is afgevallen. In een filmpje van Ridicule TV, dat Fillon steunde, is te zien hoe Le Pen ruim anderhalve minuut dezelfde tekst over de Franse taal en cultuur en de plaats van Frankrijk in een „onrustig universum” uitspreekt als Fillon 15 april in Le Puy-en-Velay. Ze spreekt onder andere over „Italië, onze zus” en citeert de vroegere premier Georges Clemenceau. Le Pens campagneteam ontkent dat sprake is van plagiaat. Het zou „een bewuste knipoog” zijn om te laten zien dat zij „de kandidaat van de eenheid is die toont niet sektarisch te zijn”. (NRC)