Britse premier: Europa probeert verkiezingen te beïnvloeden

Theresa May stelt dat er mensen in Brussel zijn die de gesprekken over het Britse vertrek uit de Europese Unie liever zien mislukken.

De Britse premier Theresa May tijdens haar toespraak vandaag.
De Britse premier Theresa May tijdens haar toespraak vandaag. Foto Will Oliver / EPA

De Britse premier Theresa May heeft Europese politici en functionarissen woensdag beschuldigd van bemoeienis met de Britse verkiezingen van komende maand. May stelde dat er mensen in Brussel zijn die de gesprekken over het Britse vertrek uit de Europese Unie liever zien mislukken. Dat meldt persbureau Reuters.

De premier zei dat de afgelopen dagen is gebleken hoe zwaar de onderhandelingen tussen Londen en Brussel waarschijnlijk zullen uitvallen. Ze zei tijdens een verklaring voor haar ambtswoning aan Downing Street:

“De Britse uitgangspunten bij de onderhandelingen zijn onjuist weergegeven door de pers op het continent. De opstelling van de Europese Commissie over de onderhandelingen is verhard en er zijn dreigementen tegen Groot-Brittannië geuit door Europese politici en functionarissen. Al deze daden zijn bewust getimed om de uitkomst van de verkiezingen te beïnvloeden.”

Lees ook: De Britse premier May wantrouwt nu echt iedereen

May: keuze tussen stabiel leiderschap en chaos

Volgens May is de keuze die haar land te maken heeft bij de komende verkiezingen echter simpel. Want alleen zij of Jeremy Corbyn van de Labour partij kan volgens haar na 8 juni premier worden.

“Met mij krijgt u sterk en stabiel leiderschap, met Jeremy Corbyn een verdeeld parlement en een coalitie van chaos. Groot-Brittannië zal simpelweg geen goede Brexit krijgen als we verdeeld zijn in het parlement.”

Uit een peiling van onderzoeksbureau Kantar bleek woensdag dat de vooruitzichten voor May rooskleurig zijn. Van de respondenten zei 48 procent een voorkeur te hebben voor haar conservatieve partij, terwijl 24 procent op oppositiepartij Labour wil stemmen.