Boeing 737 Business Jet

Oppositie wil opheldering over aanschaf vliegtuig

D66 en SP willen opheldering van demissionair minister Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD) over de aanschaf van een nieuw regeringstoestel van Boeing. Gisteren bleek uit onderzoek van NRC dat het kabinet 18 miljoen te veel betaalt door niet te kiezen voor een goedkoper toestel van Airbus. Kamerlid Ronald van Raak (SP) vindt dat het lijkt alsof de regering „nadrukkelijk gezocht heeft” naar de optie om voor de Boeing te kiezen. Hij vindt het ook „opmerkelijk” dat koning Willem-Alexander al voor de aanbesteding begonnen was met vlieglessen voor dit toestel. Rob Jetten (D66) zegt nieuwe Kamervragen te gaan stellen. Hij wil vooral weten aan welke vereisten de andere partijen niet hebben kunnen voldoen. De VVD wil ook dat de regering „transparantie” betracht. „Het is belangrijk dat er helderheid komt over de afwikkeling en welke keuzes zijn gemaakt.” (NRC)