Bedrijf ook aansprakelijk voor ongeval zelfstandige

Deze rubriek belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week: arbeidsrecht.

Zzp’ers hebben, net als werknemers in vast dienstverband, recht op een veilige werkplek. Ook bedrijven die alleen met zelfstandigen werken moeten dus de risico’s tot een minimum beperken.

Zo ook in de zonnepanelenbranche, waar een installatiebedrijf gebruik maakt van zelfstandigen om de panelen te installeren. Het bedrijf huurt een elektricien in om op het dak van een huis te werken. Omdat de ladders niet lang genoeg zijn, moet hij via een vouwladder op het platte dak van de garage klimmen, om vanaf daar met een tweede ladder het schuine dak te bereiken. Maar op het dak van de garage gaat het mis en valt de elektricien bijna drie meter naar beneden. Hij loopt hersenletsel op en breekt zijn polsen, schouderblad en oogkassen.

De elektricien stelt het zonnepanelenbedrijf aansprakelijk, omdat hij voor zijn veiligheid afhankelijk was van zijn opdrachtgever. De werkzaamheden hebben bovendien plaatsgevonden in de uitoefening van het bedrijf van de opdrachtgever, een belangrijk vereiste voor aansprakelijkheid.

Het installatiebedrijf wijst de claim resoluut af: de elektricien werkte voor zijn eigen bedrijf, niet voor dat van de opdrachtgever. Maar volgens de kantonrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant is bepalend of het werk ook door eigen werknemers had kunnen worden verricht. Een elektricien is een wezenlijk onderdeel van een zonnepanelenbedrijf, of deze nu in dienst is of niet. En daarvoor past een vergelijkbare verantwoordelijkheid. Gezien het gevaar van werken op hoogte had het bedrijf veiligheidsmaatregelen moeten nemen en een inventarisatie van de risico’s per klus verplicht moeten stellen. Het bedrijf is aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeluk.

www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBZWB:2017:1574