Banken sluiten en bewaken pinautomaten om plofkraakgroei

kwetsbare locaties

Verschillende Nederlandse banken hebben pinautomaten gesloten wegens de recente toename in het aantal plofkraken. Alleen al dit jaar sloten ING en Rabobank 135 automaten, onder meer vanwege de schade die kan ontstaan aan omliggende woningen wanneer de machines met explosieven gekraakt worden. Ook zet de Rabobank beveiligers in om kwetsbare locaties die wel open blijven, te bewaken, zo bevestigt de bank na bericht en in het AD.

Vorig jaar werden door criminelen 79 geldautomaten opgeblazen met zwaar materieel. In de eerste maanden van dit jaar zet die ontwikkeling door. Zo was de Rabobank al 19 keer het doelwit, tegenover 21 keer in heel 2016. Rabobank en ING hebben samen zo’n 3.800 geldautomaten.

Om de pinautomaten minder kwetsbaar te maken voor plofkraken hebben de banken verschillende maatregelen genomen. Afgelopen maand stelde de Rabobank 35 automaten buiten gebruik: „Dat gebeurt ook in dorpen waar dat bijvoorbeeld de enige geldautomaat is. Dan gaan we op zoek naar alternatieven, zoals bankmedewerkers die bewoners actiever voorzien van geld of lokale middenstand waar men terecht kan om geld op te nemen.”

Daarnaast zet de Rabobank beveiligers in om kwetsbare automaten te beschermen. Beveiligers zullen zich in de omgeving van die automaten bevinden en duidelijk herkenbaar zijn. ING heeft dergelijke maatregelen niet genomen. ABN Amro zegt met preventieve maatregelen al eerder te hebben ingesprongen op mogelijke kwetsbaarheid voor plofkraken. Die bank heeft recentelijk geen automaten gesloten om deze reden.