Apple verkoopt minder iPhones

Apple wijt de dalende verkoop aan de naderende lancering van de nieuwste iPhone.

Foto Eric Risberg/AP

Apple verkocht in de eerste maanden van 2017 minder iPhones dan een jaar eerder, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die het Amerikaanse technologiebedrijf dinsdag publiceerde. Waar vorig jaar nog 51,2 miljoen telefoons werden verkocht, daalde dat aantal dit jaar met ongeveer 1 procent naar 50,8 miljoen.

Daarmee ligt het aantal verkochte telefoons een stuk lager dan analisten van FactSet vooraf hadden voorspeld, aldus persbureau Reuters. Het laatste kwartaal van 2016 verkocht Apple nog veel meer iPhones dan vooraf voorspeld was.

Nieuwe iPhone

Apple wijt de dalende verkoop aan de naderende lancering van de nieuwste iPhone, die naar verwachting in september van dit jaar gepresenteerd wordt. De verwachtingen bij consumenten over dit toestel, dat een speciale uitgave zou zijn vanwege het tienjarig bestaan van de iPhone, zijn hooggespannen en veel mensen zouden hierop wachten bij de aankoop van een nieuwe telefoon.

Lees ook: Hoe Apple een levensstijl werd

Apple’s winst en omzet groeiden dit tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar wel, met respectievelijk 4,5 procent en 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet komt daarmee uit op 53 miljard dollar, de nettowinst groeide naar 11 miljard dollar. Ook de winst uit iPhones steeg dit kwartaal met iets meer dan 1 procent, omdat de verkochte telefoons per stuk meer kosten.

Winstuitkering

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers maakte het technologiebedrijf ook bekend de winstuitkering met iets meer dan 10 procent te verhogen. Het is een gebaar naar aandeelhouders, die met argusogen de grote som geld volgen die Apple heeft opgepot. Het bedrijf heeft inmiddels 256 miljard dollar in kas, maakte het dinsdag eveneens openbaar. Mogelijk gaat Apple die grote reserves tevens aanspreken om een nieuw onderdeel aan te kopen.

De koers van het aandeel Apple daalde na presentatie van de kwartaalcijfers met iets meer dan 2 procent, nadat het in aanloop naar de cijfers juist was opgelopen.