Acht doden na aanslag in centrum Kabul

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist.

Verwoeste auto's na de aanslag in het centrum van Kabul.
Verwoeste auto's na de aanslag in het centrum van Kabul. Foto Massoud Hossaini/AP

Bij een zelfmoordaanslag op een konvooi dat gebruikt wordt door de NAVO-troepen zijn in Kabul zeker acht doden gevallen, zo heeft het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken aan persbureau AP bevestigd. Onder de zeker 28 gewonden zijn drie Amerikaanse legermedewerkers. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist.

De explosie vond in de buurt van de Amerikaanse ambassade plaats tijdens de ochtendspits. Hoewel de aanslag volgens getuigen duidelijk gericht was op het gewapende konvooi van bepantserde voertuigen, verwoestte de explosie vooral nabijgelegen voertuigen van burgers.

Lees ook: Tientallen slachtoffers bij aanval op basis Afghanistan

IS eiste de aanslag op via zijn eigen media. De beweging won de afgelopen jaren binnen Afghanistan aan invloed en streeft naar het inlijven van het land in een streng-islamitisch kalifaat. Ook de Talibaan vecht in Afghanistan voor dat doel, maar beide terreurbewegingen zijn ook in een strijd met elkaar verwikkeld. Nog altijd is de Talibaan in het land veel groter.

Vorige week kondigde de Talibaan een voorjaarsoffensief aan, waarbij buitenlandse troepen in het bijzonder als doelwit werden genoemd. 21 april vielen bij een aanslag op het hoofdkwartier van het Afghaanse legerkorps 135 doden, nadat Talibaan-strijders gekleed in Afghaanse uniformen het vuur openenden op militairen. Die aanslag was daarmee een van de bloedigste sinds de Talibaan in 2004 een opstand startten tegen de Afghaanse regering en de aanwezige buitenlandse troepen.