Verdacht pakketje was bedoeld voor kinderfeest

De snelweg werd aan het einde van de ochtend afgesloten, met een file van 30 kilometer tot gevolg.

De EOD bij een viaduct onder de A2 waar mogelijk een explosief gevonden is. De snelweg is afgesloten.
De EOD bij een viaduct onder de A2 waar mogelijk een explosief gevonden is. De snelweg is afgesloten. Foto Se, van der Wal/ANP

De snelweg A2 is woensdag een paar uur afgesloten geweest nadat een verdacht pakketje was gevonden onder een viaduct bij Nieuwegein-Zuid. Na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) bleek het niet te gaan om een explosief maar een pakketje waarschijnlijk bedoeld voor een kinderfeestje. Op de A2 ontstond een file van meer dan dertig kilometer, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Het voorwerp werd in de ochtend gevonden door medewerkers van Rijkswaterstaat langs het Hooglands Jaagpad, een weg langs de Hollandsche IJssel tussen Nieuwegein en IJsselstein. Volgens een verslaggever van RTV Utrecht ging het om een “met touw aan elkaar gebonden pakketje” dat in een kuil lag.

De politie heeft geconcludeerd dat het verdachte object waarschijnlijk is achtergelaten voor een speurtocht. Een ambulancemedewerker heeft tegen het AD gezegd dat op het pakketje een sticker zat met de boodschap: “Laten liggen ten behoeve van kinderfeestje”.

Twitter avatar vid VID Politie aan de lijn: geen explosief, weg wordt nu gefaseerd vrijgegeven. Even geduld nog, duurt altijd eventjes https://t.co/zdbGwpEtge

Automobilisten vanuit of naar Utrecht werd aangeraden om de A12 (ring Utrecht) en A27 te gebruiken. Ook op de A27 ontstond vervolgens een file door omrijders. Mensen die nog vastzaten op de A2 werd geadviseerd om in hun auto te blijven zodat hulpdiensten veilig konden langsrijden.