Zuid-Korea

Trump wil Kim Jong-un ontmoeten. Of toch niet?

Noord-Korea heeft dinsdag woedend gereageerd op een trainingsvlucht van twee Amerikaanse bommenwerpers, maandag boven het Koreaanse schiereiland. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA gaf te kennen dat „deze roekeloze militaire provocatie de situatie op het Koreaanse schiereiland dichter bij de rand van een nucleaire oorlog brengt.”

Maandag werd tevens bekend dat het raketafweersysteem THAAD dat de VS hebben gestationeerd in Zuid-Korea gedeeltelijk operationeel is. Het raketschild moet Zuid-Korea beschermen tegen mogelijke aanvallen uit Noord-Korea, en moet nu raketten gedeeltelijk kunnen tegenhouden. China heeft bezwaar aangetekend tegen de activering van het systeem. Beijing is bang dat het systeem ook gebruikt kan worden voor spionagedoeleinden op Chinees grondgebied.

Intussen heeft president Trump te kennen gegeven in een interview met Bloomberg News dat hij ervoor open staat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te ontmoeten. „Onder de juiste omstandigheden, als het gepast is, zou dat een absolute eer zijn.” Inmiddels heeft persvoorlichter Sean Spicer te kennen gegeven dat hier geen enkele sprake van zal zijn. Een dag eerder had Trump de Noord-Koreaanse leider in een gesprek met CBS omschreven als een „pretty smart cookie”. (NRC)