Venezuela

Maduro wil grondwet laten herschrijven, oppositie spreekt van een staatsgreep

Maduro tijdens tv-toespraak
Maduro tijdens tv-toespraak Foto AFP

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft maandag de vorming aangekondigd van een nationale vergadering om de grondwet te herschrijven – een stap die door zijn politieke tegenstanders is verworpen als een autoritaire poging om een einde te maken aan wekenlange demonstraties tegen zijn socialistische regering.

„Ik wil geen burgeroorlog”, zei Maduro tijdens een toespraak tegenover aanhangers in het centrum van Caracas ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. Op andere plekken in de hoofdstad werden demonstranten bestookt met traangas.

De 54-jarige Maduro, die niet in staat is om een einde te maken aan een diepe economische crisis, heeft een artikel van de grondwet ingeroepen om een nationale vergadering te vormen. Volgens tegenstanders is het een poging om het parlement, waar de oppositie een meerderheid heeft, buiten spel te zetten. Zij denken dat Maduro het nieuwe lichaam van 500 leden, dat voor maximaal de helft zou worden gekozen, wil vullen met medestanders.

Parlementsvoorzitter Julio Borges noemde het initiatief „niets meer dan een coup”. Hij riep op tot verdere demonstraties. De afgelopen maand zijn bij onrust in Venezuela 29 mensen omgekomen. De oppositie wil nieuwe verkiezingen om een einde te maken aan het achttien jaar oude bewind van de socialisten. (Reuters)