Brieven

reconstructie PvdA

Verbijsterend gebrek aan inzicht

Foto Robin Utrecht/ANP

De dag na de verkiezingen was ik aanwezig bij het debat van de campagneleiders in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Wat mij opviel, was dat de campagneleider van de VVD zich beperkte tot veel geknik en heel weinig zeggen. Maar iets van het zeer weinige dat hij zei, was wel zeer relevant: „We zijn zeer vroeg met de campagne gestart, omdat we iets uit te leggen hadden. En dat kost tijd, want je moet je boodschap meerdere keren uitspreken om het goed te laten landen.”

Wanneer je dan het artikel Doe het niet Lodewijk, alsjeblieft (NRC 29/04) leest, zie je dat de PvdA onder leiding van een onverbeterlijke Spekman voor een totaal omgekeerde strategie kiest: vlak voor de verkiezingen nog even een mogelijk nieuwe leider kiezen en die vervolgens daardoor kort de tijd geven zich aan de kiezers voor te stellen. En dat terwijl de PvdA veel meer had uit te leggen dan de VVD. Wat een verbijsterend gebrek aan politiek begrip en realiteitszin.

Leiden