Longreads

Op avontuur in Noord-Korea, en dan de bak in

De 21-jarige Otto Warmbier reisde met een organisatie naar Noord-Korea. Nu zit hij al meer dan een jaar vast in het land.

Otto Warmbier in een rechtbank in Pyongyang in maart 2016.
Otto Warmbier in een rechtbank in Pyongyang in maart 2016. Foto KCNA

Het had een interessante reis naar Noord-Korea moeten worden. Het was zeker niet de bedoeling dat de Amerikaan Otto Warmbier door een rechtbank in Pyongyang veroordeeld zou worden tot veertien jaar dwangarbeid. Time Magazine schreef een longread over de 21-jarige student.

Warmbier had zich ingeschreven bij Young Pioneer Tours, dat avontuurlijke reizen verkoopt naar “plekken waar je moeder liever niet wil dat je heen gaat”. Interessant was het voor de Amerikaanse student zeker. Met een groep van twintig toeristen bezochten ze de bufferzone tussen Noord- en Zuid-Korea. Ook liepen ze rond in de hoofdstad Pyongyang, en maakten ze foto’s bij het bekende monument van de voormalige leider van Noord-Korea Kim Il-sung, grootvader van de huidige president Kim Jong-un. Mooie plaatjes voor het thuisfront.

Propagandapaneel

Maar toen de groep de vlucht weer naar huis wilde nemen, werd Warmbier er bij de check-in door ambtenaren uitgepikt. Nu meer dan een jaar later, zit de student nog steeds vast. Hij is veroordeeld tot veertien jaar dwangarbeid voor het stelen van een propagandapaneel.

Time Magazine vertelt het verhaal van de rustige, misschien wat naïeve Warmbier, en stelt de vraag waarom de student al zo lang vast zit in het land. Is hij slachtoffer van de aanzwellende spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten? En als dat zo is, hoe groot is de kans dat hij vrijkomt?

Lees het volledige verhaal over Otto Warmbier in Time Magazine (Leestijd: ongeveer 30 minuten, lengte: 6.800 woorden)